Eldurvult a helyzet, többen életüket vesztették Pápua Új-Guineában zavargásokban

Legalább 15 ember életét vesztette Port Moresbyben és az ország keleti részén található Lae városában történt zavargások során – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

Forrás: MTI2024. 01. 11. 11:22
null
This screen grab from AFPTV video footage taken on January 10, 2024 shows people carrying items as crowds leave shops with looted goods amid a state of unrest in Port Moresby. A festering pay dispute involving Papua New Guinea's security forces on January 10 sparked angry protests in the capital, where a crowd torched a police car outside the prime minister's office. By Wednesday afternoon pockets of unrest had spread through the capital Port Moresby, with video clips on social media showing crowds looting shops and stretched police scrambling to restore order. (Photo by AFP) Fotó: Andrew KUTAN / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zavargások szerdán a fővárosban kezdődtek, miután rendőrök, katonák, börtönalkalmazottak és más közalkalmazottak százai szüntették be a munkát egy bérvita miatt. A pápua új-guineai kormány a fizetéscsökkentést adminisztratív hibának tulajdonította.
 

Az ország miniszterelnöke, James Marape szerint Port Moresby „komoly nyomás alatt áll”, de az erőszakos cselekmények enyhültek az utóbbi napokban. Csütörtökön további 180 katonát helyeztek át Port Moresbybe.
 

A miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 14 napra szükségállapotot hirdet, felfüggeszti az ország rendőrfőnökét, valamint a pénzügyminisztérium és az államkincstár több vezető tisztségviselőjét, amíg a kormány vizsgálatot folytat a zavargások okainak feltárására.

Borítókép: A pápua új-guineai biztonsági erők között január 10-én elmérgesedett bérvita dühös tüntetéseket váltott ki a fővárosban, ahol a tömeg felgyújtott egy rendőrautót a miniszterelnöki hivatal előtt. Szerda délutánra a fővárosban, Port Moresbyben is zavargások törtek ki, és a közösségi médiában közzétett videókon látható, amint a tömeg boltokat fosztogat, a rendőrség pedig igyekszik helyreállítani a rendet (Fotó: AFP/Andrew Kutan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.