Elnökök háborúja

Biden kikelt önmagából, mint még soha ezelőtt.

2024. 01. 06. 12:49
TRUMP, Donald
Sioux Center, 2024. január 6. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdõ Donald Trump volt amerikai elnök kampánygyûlésen beszél az Iowa állambeli Sioux Centerben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök és elődje Donald Trump között feszült pillanatok zajlottak le, miután Biden a január 6-i Capitolium ostromának harmadik évfordulója előestéjén erősen ócsárolta Trumpot. A kemény szócsatában Biden élesen kritizálta a volt elnököt, vádolva őt alaptalan, félelemből fakadó állításokkal, mint a demokrácia feláldozásával saját hatalmi ambícióiért. Ezt a megnyilvánulást Joe Biden első 2024-es kampánybeszédében tette meg a Pennsylvania állambeli Blue Bellben, ahol az amerikai függetlenségi háború emlékhelyei találhatók.

BIDEN, Joe
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyűlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Biden igyekezett úgy beállítani Donald Trumpot, mint aki kész a demokráciát a saját hatalmáért feláldozni. Vádaskodása szerint Trump nem ítélte el a politikai erőszakot a Capitolium ostromát követően. 

Lenézően a tüntetőket lázadóknak nevezte, valamint Trumpot mindennapi tények átírásával és a választási eredmények elcsalásával vádolta.

Biden a beszéd során élesen ecsetelte a január 6-i eseményeket, kijelentve, hogy azok, akik a Capitoliumot megtámadták, „Mike Pence akkori alelnök felakasztását követelték”. Hozzátette, hogy az erőszakos cselekmények során emberek vesztették életüket, és hogy ezt Donald Trump állítólagos „hamis állításai” okozhatták.

Erre válaszul Donald Trump az alábbi módon jellemezte Joe Biden életét: 

Gyengeség, alkalmatlanság, korrupció és a kudarc töretlen sorozata.

 

Trump elmondta, hogy Biden jelenti az igazi fenyegetést a demokráciára, és a demokraták általi választási csalásokra hívta fel a figyelmet.

A korábbi elnök hangsúlyozta: 

A demokraták rosszul és alkalmatlanul vezetik az országot, és Joe Biden az Egyesült Államok történelmének legrosszabb elnöke.

A politikailag megosztott országban most az is kérdéses, hogy Biden pénteki beszéde hatással lesz-e a választások kimenetelére. A választók ugyanis különböző forrásokból tájékozódnak, és a politikai polarizáció tovább nehezíti a valós információk kiszűrését.


Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök kampánygyűlésen beszél az Iowa állambeli Sioux Centerben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.