Eltúlzott rendőri erőszak miatt halt meg egy coloradói fiatal + videó

Börtönbe mennek a tettesek.

2024. 01. 06. 10:01
Police,Lights,At,Night,In,The,City, rendőrautó, rendőr, villogó
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Randy Roedeme, az egykori coloradói rendőrtiszt 14 hónapos börtönbüntetésre ítélték Elijah McClain, egy fiatal fekete férfi 2019-es megölésében játszott szerepe miatt. Elijah ellen semmiféle bűncselekmény gyanúja nem állt fenn, amikor a rendőrök durván lefogták, majd a mentők erőteljes nyugtatóval kábították el.

A rendőrök McClainnel akkor találkoztak, amikor ő az éjszakai hidegben egy boltból hazafelé sétált, miután egy járókelő bejelentette, hogy egy télikabátos és símaszkos férfi gyanús viselkedést mutat. 

A rendőrök másodperceken belül lefogták a fiatalembert, és legalább kétszer alkalmaztak rajta fojtófogást. McClain emiatt hányt a símaszkjába, és többször is szólt a rendőröknek, hogy nem tud lélegezni.

Roedema tárgyalása során tanulmányozták a testkamera hangfelvételeit, amelyeken Roedemát hallják azt kiabálni, hogy McClain megpróbálta megragadni pisztolyát. A rendőri intézkedések ezután kezdtek fokozódni. Az ügyészek megjegyezték, hogy nincs videófelvétel, ami azt mutatná, hogy McClain valóban megpróbált volna fegyvert ragadni, ezért a tárgyalás során azt sugallták, hogy Roedema hazudik vagy téved.

Roedema októberben bűnösnek lett kimondva gondatlanságból elkövetett emberölés és harmadfokú testi sértés vádjában. Ugyanez az esküdtszék a 35 éves Jason Rosenblatt rendőrtársát viszont ártatlannak találta a tárgyaláson.

Mark Warner bíró 14 hónap börtönbüntetésre ítélte Roedemát a testi bántalmazásért, valamint emellett négy év próbaidőt rendelt el. Roedemát azonban nem vették azonnal őrizetbe, március 22-ig van ideje, hogy önként megjelenjen az Adams megyei börtönben.

A bíróságot megdöbbentette az a közömbösség, amit Elijah McClain halála iránt tanúsítottak,

– mondta Warner bíró, mielőtt kihirdette volna az ítéletet.

Sheneen McClain, a 23 éves fiú édesanyja az ítélethirdetés előtt a bíróhoz fordult, és elmondta, hogy a fiát megölők perét végigülve a lelkiismeret-furdalás jelét sem látta a tetteseken.

Végighallgattam a tárgyalásokat, hogy hátha legalább észreveszem rajtuk a megbánást, de helyette csak hazugságokat és mások hibáztatását hallottam.

Roedema pénteken kifejezte részvétét a McClain családnak a bíróságon. Nem kért bocsánatot Elijah McClain halálaért, de azt mondta azért cselekedett, mert követte a kiképzés utasításait.

Nem tudok nem elgondolkodni azon, hogy aznap este milyen különböző forgatókönyvek játszódhattak volna le, amelyek más eredményhez vezethettek volna,

– mondta Roedema a bíróságnak. 

Például, hogy a járókelő ne hívta volna a 911 segélyhívót.

Jason Slothouber ügyész elmondta a bírónak, hogy Roedema vallomásából nem derült ki, hogy szándékában állt fájdalmat okozni McClainnek, nem ismerte el, hogy durván eltért volna a kiképzésétől – sőt, épp ellenkezőleg.

McClain halálával kapcsolatosan három tárgyalás volt összesen. A második tárgyaláson egy aurorai rendőrtiszt, Nathan Woodyard novemberben felmentést kapott az emberölés vádjában. A harmadik tárgyaláson a mentőket, Jeremy Coope-ot és Peter Cichuniecot bűnösnek találták emberölés vádjában. 


Borítókép: Rendőrségi villogó (Fotó: Daniel Tadevosyan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.