EP-képviselő: Gyáván menekülnek a férfiak Ukrajnából

A képviselő szerint a fegyvereken túl az elmenekült ukrán férfiakat is vissza kell küldeni Zelenszkij számára.

2024. 01. 16. 13:59
Zaporizzsja régió, 2024. január 15. Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én. MTI/EPA/Katerina Klocsko Fotó: Katerina Klocsko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jaak Madison észt képviselő arról beszélt az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, hogy „Európában közel 800 ezer ukrán férfi van, akik illegálisan megszegték az ukrán törvényeket, és gyáván megszöktek Ukrajnából”.

Az észt képviselő a nem szokványos felszólalását a „Kötelezettségvállalások betartása és katonai segítségnyújtás Ukrajnának” című vitán tette. Egyetértett azzal a többségi brüsszeli véleménnyel, hogy Ukrajna támogatása „túl kevés és túl kései”, de egy új narratívát is bevezetett.

A múlt héten volt szerencsénk fogadni Zelenszkij urat Tallinnban, és ő nagyon világosan mondta: szükségük van férfiakra. Több férfira van szükségük, mert több ezer ember halt meg, az ukrán oldalon is. De Európában közel 800 ezer ukrán férfi van, akik illegálisan megszegték az ukrán törvényeket, és gyáván megszöktek Ukrajnából. És nekünk segítenünk kell Ukrajnának ezekkel az emberekkel és katonai segélyekkel is, hogy ne haljanak meg Ukrajnában. Hogy harcoljanak Ukrajnáért és megnyerjék ezt a háborút

– vélekedett.

Madison szerint az is probléma, hogy az európai gazdaságok csak úgy működnek, mintha ahogy azt megszokott időben teszik és így a védelmi ipar növekedése is nagyon lassú.

Ezzel szemben szerinte az orosz gazdaság még a háborús időzónában is éjjel-nappal dolgozik egész héten.

Borítókép: Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én (Fotó: MTI/EPA/Katerina Klocsko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.