Erről tárgyalt Robert Fico az ukrán miniszterelnökkel + videó

Ukrajnának szánt pénzügyi segélyek, fegyvervásárlás – napirenden a legfontosabb kérdések Ungváron.

2024. 01. 24. 16:31
FICO, Robert; SMIHAL, Denisz
Ungvár, 2024. január 24. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornája által közreadott képen Denisz Smihal ukrán (j) és Robert Fico szlovák kormányfõ kezet fog, miután együttmûködési megállapodást írtak alá Ungváron 2024. január 24-én. MTI/EPA/Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornája Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ungváron találkozott szerdán Robert Fico szlovák és Denisz Smihal ukrán kormányfő. A Kárpáti Igaz Szó szerint az előjelek nem voltak túlságosan biztatóak, hiszen Fico a hivatalba lépése előtt, és azt követően is több, Ukrajna számára elfogadhatatlan kijelentést tett.

Fico az elmúlt napokban sem fogta vissza magát. Többek között kijelentette, ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, mivel az  a harmadik világháború alapja lehet. Nem kis felzúdulást keltett a szomszédos ország vezetőjének az a „javaslata”, hogy Ukrajna területének egy részét adja oda az oroszoknak.

Ungvárra való utazásának előestéjére is maradt megdöbbentő kiszólás. Az oroszok Kijev elleni véres támadása után azt állította, hogy Ukrajna fővárosában az élet normális – írja a lap.

A két miniszterelnök tárgyalása után Denisz Smihal megjegyezte, szlovák kollégája biztosította őt arról, hogy teljes mértékben támogatja Ukrajna eurointegrációs törekvéseit. Az ukrán politikus elmondta:

Szlovákia támogatja az Ukraine Facility programot, amelyben az Európai Unió ötvenmilliárd eurót különít el Ukrajna számára.

Szavai szerint a szlovák kormány nem fogja megakadályozni, hogy Kijev üzleti alapon fegyvereket vásároljon Szlovákiában.

Ukrajna és Szlovákia folytatja a gyümölcsöző együttműködést a biztonság megteremtése, a két ország felvirágoztatása érdekében

 – idézte Denisz Smihalt a Kárpáti Igaz Szó.

Robert Fico biztosította tárgyalópartnerét, hogy Pozsony támogatja Kijev európai uniós csatlakozási törekvéseit, nem fogja blokkolni az Ukrajnának nyújtott ötvenmilliárd eurós EU-támogatást, és nem fogja akadályozni, hogy Ukrajna szlovákiai gyártóktól vásároljon fegyvereket. Fico meghívta Szlovákiába az ukrán kormányfőt, és hozzátette, számos olyan téma van, amiről tárgyalni kell. Azt is leszögezte, Szlovákia segíteni fogja Ukrajnát. A szlovák miniszterelnök a közösségi oldalán egy videóban arról beszélt, hogy baráti megbeszélést folytattak – a véleménykülönbségek ellenére.

Borítókép: Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornája által közreadott képen Denisz Smihal ukrán (j) és Robert Fico szlovák kormányfő kezet fog, miután együttműködési megállapodást írtak alá Ungváron 2024. január 24-én (Fotó: MTI/EPA/Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.