Hamburg is elesett a dühös gazdák tüntetése miatt + videó

Mintegy száz traktor parkolt a hamburgi kikötő területére vezető stratégiai fontosságú útvonalakon, megzavarva ezzel a hozzáférést Németország legnagyobb ilyen jellegű létesítményéhez. Eközben más városokat is blokád alá vettek a dühös gazdák.

2024. 01. 29. 18:46
null
Beersel, 2024. január 29. Belga gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat a Brüsszelbe vezetõ autópályán Beersel közelében 2024. január 29-én. A belga gazdálkodók a csökkenõ bevételeik, a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdák százai traktorokkal blokkolták a kulcsfontosságú németországi kikötők megközelítését, fokozva ezzel a kormány mezőgazdasági támogatások csökkentésére irányuló tervei elleni tiltakozásukat.

Mintegy száz traktor parkolt a hamburgi kikötő területére vezető stratégiai fontosságú útvonalakon, megzavarva ezzel a hozzáférést Németország legnagyobb ilyen jellegű létesítményéhez, amely a nemzetközi konténerszállítás szempontjából Európa egyik legforgalmasabb létesítménye.

 

Németország északi partvidékének más kisebb kikötőit – Wilhelmshavent és Bremerhavent – szintén traktorblokádok sújtották. A bremerhaveni rendőrség közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak a gazdálkodókkal a kikötő területének megközelíthetősége érdekében. A rendőrség közlése szerint Hamburgban is mintegy 1500 traktor akadályozta a forgalmat.

A németországi gazdák december óta tiltakoznak Olaf Scholz kancellár azon tervei ellen, hogy megszüntesse a mezőgazdasági ágazatban nyújtott támogatásokat, miután hatalmas lyuk tátong a kormány kiadási tervein. 

A tüntetések hatására a kormány részben visszalépett a megszorításoktól, és azt ígérte, hogy visszaállítja a gépjárműadó-kedvezményt, valamint a dízeltámogatást nem azonnal, hanem több év alatt fokozatosan megszünteti. A mezőgazdasági ágazat azonban nem hagyta abba a tüntetéseket, a mezőgazdasági termelők szövetsége azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a támogatáscsökkentési terveit.

Borítókép: Gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.