Harmadik világháborús bejelentést tett egy fontos katonai vezető

Három éve lehet a NATO-nak, hogy megerősítse a védelmét Oroszországgal szemben – figyelmeztet a harmadik világháború esélyére egy újabb NATO-vezető.

2024. 01. 29. 7:26
null
Kijev, 2023. november 30. Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Le kell bontani a bürokráciát, amely akadályozza a csapatok és felszerelések mozgását, és megnehezíti, hogy az országok válság idején egymás fegyvereit és egyéb felszereléseit használják  – hívta fel a figyelmet a The Times brit napilapnak adott interjúban Alexander Sollfrank altábornagy, a NATO délnyugat-németországi katonai logisztikai központjának parancsnoka.

Ezzel újabb katonai vezető csatlakozott azokhoz a hangokhoz, amelyek szerint belátható közelségbe került a harmadik világháború kitörése.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hét folyamán Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, valamint a brit és a norvég vezérkari főnök is arra szólította fel az európai országokat, hogy készüljenek fel egy hamarosan sorra kerülő, Oroszország elleni háborúra.

Sollfrank más német, amerikai és holland tábornokokkal együtt attól tart, hogy az oroszok mélyen a frontvonalak mögött csapnának le, hogy kiiktassák a háborús erőfeszítések fenntartásához szükséges polgári és katonai infrastruktúrát. A katonai vezetők szerint a NATO-nak legfeljebb három éve maradt, hogy felkészüljön egy esetleges orosz offenzívára.

Ebben az esetben Németország központi szerepe miatt különösen ki lenne téve a támadásoknak. Az ukrajnai háború fejleményei alapján Sollfrank arra következtet, hogy a lehetséges célpontok a lőszergyáraktól és a parancsnoki központoktól kezdve az erőművekig, hidakig és vasutakig terjednek.

Feltételeznünk kell, hogy egy agresszor a kinetikus és nem kinetikus erők teljes spektrumát be fogja vetni a kommunikációs vonalak megsemmisítésére, a hátországban is. Ez a szabotázscselekményektől kezdve az elektronikus hadviselésen és a kiberhadviselésen keresztül a rakétákkal, drónokkal megvalósuló kinetikus lehetőségekig terjed

− mutatott rá a parancsnok.

Sajtóhírek szerint Németország már megkezdte a felkészülést egy esetleges háborúra, de a hadsereg nincs könnyű helyzetben.

Németországban, mint sok más országban, a hidegháború után rengeteg tankot, lőszert, sok hasonlót megsemmisítettek. És ez az infrastruktúrára is vonatkozik. Rengeteg raktárunk volt, megvolt az infrastruktúra a lőszerek tárolására. Olyan rendszert telepítettünk, amely valóban képes volt egyik pillanatról a másikra a háborús harcra. Békeidőben sok mindent felszámoltak vagy lebontottak

− magyarázta Sollfrank, hozzátéve, hogy Németországnak most keményen kell dolgoznia, hogy újra felépítse ezeket a katonai készségeket.

A napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is hangot adott azon félelmének, hogy az Ukrajnában zajló harcok harmadik világháborúvá szélesedhetnek, amennyiben Oroszország támadást intéz egy NATO-tagállam ellen − írja az Independent brit napilap.

Nekem úgy tűnik, hogy a kancellár, Olaf Scholz tisztában van ezzel a kockázattal

− mondta Zelenszkij.

 

Borítókép: Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.