Hatalmas tüzek és boszorkányok – így néz ki az olasz vízkereszt + videó

Ferenc pápa a római Szent Péter téren megtartotta ünnepi szentmiséjét, beszédében békére szólított fel.

2024. 01. 06. 15:46
FERENC pápa
Vatikánváros, 2024. január 6. Ferenc pápa (j) vízkereszti miséjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2024. január 6-án. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az epifánia, azaz vízkereszt napja kiemelt ünnepnek számít Olaszországban. Január 6-án számos kedves népi hagyománnyal búcsúztatják a karácsonyi ünnepkört. Az olasz gyerekekhez nem jön a Mikulás, vízkereszt napján azonban látogatást tesz a Befana, aki egy csúf, de jóságos boszorkány. A hagyományok szerint a seprűjén suhan végig az éjszaka leple alatt és tölti meg a gyermekek zoknijait mindenfajta finomsággal. Akik rosszul viselkedtek az év során, azok virgács helyett szénnek formázott cukorkát kapnak.

A pogányság idejéből megörökölt kedves szokást az olaszok máig őrzik, a Befana zoknija egyetlen otthonból sem hiányozhat. Számos településen az ablakokba kirakott mécsesekkel várják a Befana érkezését.

A keresztény hagyományoknak megfelelően az olasz plébániákon vízkereszt napján tesznek látogatást a háromkirályok. Számos olasz család van, ahová nem a kisded Jézuska hozza a karácsonyi ajándékot, hanem a napkeleti bölcsek. A december 8-án felállított jászolok újabb alakokkal bővülnek. Ezen a napon kerül be a háromkirályok figurája a betlehemekbe. Ahány tartomány, annyi szokás. Ilyenkor több olasz településen hatalmas tüzet raknak, ezzel a rítussal búcsúztatják az óévet és ünneplik az újév érkezését.

Veneto tartomány Arcade nevű településén a hagyomány szerint tizenkét méter magas tábortüzet raknak, mely évente több ezer turistát vonz a városba.

Velence régiójában idén a rossz időjárási viszonyokra tekintettel január 13-ára halasztották a három méter magas máglyák meggyújtását. Több olasz nagyvárosban azonban betiltották a szabadtéri tűzrakást környezetvédelmi okokra hivatkozva. Ezeken a településeken idén lézersugár-megvilágítással szimulálják a máglyát. Padovában és Veronában idén is utcai mulatságokkal, marionettjátékokkal szórakoztatják a gyermekeket. Velencében ezen a napon a Canal Grandét ellepik a Befanának öltözött asszonyok, akik gondolákkal hajózzák végig a leglátványosabb csatornát. A Vatikánban a Szent Péter téren vízkereszt ünnepén hagyományőrző felvonulásra kerül sor, ahová népviseletben érkeznek a környék lakosai, de látogatást tettek a háromkirályok és a Befanák is. 

Január 6-án Jézus Krisztus megjelenésére emlékezik a keresztény egyház. Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi szentmisén arra buzdította a világegyház híveit, hogy a háromkirályokhoz hasonlóan ajándékozzák önmagukat az Úrnak. Kérjék kegyelmét, hogy bátor szívvel keressék Istent, a remény emberei lehessenek, az eget szemlélve álmodjanak, kitartó bátorsággal járjanak az élet ösvényein, és imádságos lélekkel szegezzék tekintetüket az Úrra, aki megvilágítja minden ember életútját.

A szentmisét követő Úrangyala imádság során arra bátorította a híveket, hogy álljanak meg Jézus előtt, imádják őt az eucharisztiában

Ez ugyanis nem idővesztegetés, segít megtalálni életünk irányát, a csend egyszerűsége táplálja szívünk – szólt a Szent Péter téren összegyűlt hívekhez Róma püspöke. Beszéde végén arra kért mindenkit, hogy imáikban fohászkodjanak a közel-keleti térség, Palesztina, Izrael, Ukrajna, valamint a világ békéjéért. Túl sok az áldozat, a háború, a halott és a pusztítás, imádkozzunk a békéért – zárta Ferenc pápa az Úrangyala imádságot.

Borítókép: Ferenc pápa (j) a vízkereszti miséjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2024. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Ansa/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.