Aggasztóan sok fegyver van forgalomban Olaszországban

A felelőtlen fegyverhasználat kérdése újra a figyelem középpontjába került a szilveszteri lövöldözések után.

2024. 01. 03. 15:14
null
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó a fegyverhasználattal összefüggő balesetek száma Itáliában, ám a legfrissebb felmérések azt mutatják, meglepően magas a kiadott fegyverviselési engedélyek száma is. Becslések szerint az illegálisan tartott fegyverek száma meghaladhatja akár a tízmilliót is. A felelőtlen fegyverhasználat kérdése újra a figyelem középpontjába került Itáliában azt követően, hogy szilveszter éjszakáján többen súlyosan megsérültek, egy asszony pedig életét veszítette egy eltévedt lövedék következtében.

Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint több mint 1,2 millió hivatalos fegyverviselési engedélyt adtak ki 2022-ben, emellett azonban hatalmas illegális fegyverarzenál van forgalomban.

A szilveszteri lövöldözések az egész országot megrázták. Nápolyban és környékén szokás, hogy az óév búcsúztatásakor pisztolyokkal lőnek a levegőbe, az eltévedt lövedékek azonban gyakran súlyos baleseteket okoznak, akár emberáldozatokkal is járnak. A Vezúv környékén fekvő Afragola településen egy családi összejövetel végződött tragédiával. Az elkövető a hatósági kihallgatás során elismerte, hogy szilveszter előtt pár napja vásárolt egy pisztolyt. A családi ünnepség során az elkövető elővette a fegyvert, de állítása szerint meg volt arról győződve, hogy nincs megtöltve. Miután meghúzta a ravaszt, a lövedék eltalálta a családi összejövetelen részt vevő egyik rokont, aki pár órán belül belehalt a sérülésbe.

A fegyverviselés kérdése azért is kavart nagy port Itáliában a napokban, mert az egyik zártkörű óévbúcsúztató mulatságon egy kormánypárti képviselő fegyveréből származó lövedék is megsebesített egy férfit.

A politikus vallomása szerint a lövedék az ő fegyveréből származott, de nem ő volt a lövöldözés elkövetője. Az illetékes hatóságok elrendelték a politikus fegyverviselési engedélyének azonnali visszavonását. Az eset heves politikai vitát szült. Az ellenzék az Olasz Testvérek párt képviselőjének azonnali eltávolítását követeli. Egyes baloldali politikusok szerint a kormánypárti képviselők nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az országnak. A baloldal továbbá szorgalmazza az érvényben lévő fegyverviselési engedélyek felülvizsgálatát a hasonló esetek elkerülésére.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az olaszok igen eltérően vélekednek a fegyverviselésről. A megkérdezettek 44 százaléka veszélyesnek tartja, 19 százaléka csak bizonyos esetekben engedélyezné és csak 18 százalék véli úgy, hogy minden állampolgárnak jogában áll, hogy fegyvert tartson otthonában azért, hogy megvédje önmagát és családtagjait az erőszakos betolakodóktól vagy rosszakaróktól. 72 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem vásárolna fegyvert, csak 27 százalék volt azok aránya, akik megfontolnák, de csakis önvédelem céljából.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.