Kiderült, mi okozhatta a tokiói repülőgép-balesetet + videók

A Japan Airlines legsúlyosabb repülőgép-balesete 1985-ben történt: a gépen tartózkodó 524 emberből 520-an életüket vesztették.

2024. 01. 03. 14:10
null
Tokió, 2024. január 3. A Japan Airlines kiégett utasszállítójának roncsai a tokiói Haneda repülõtéren 2024. január 3-án. Az utasszállító 367 utassal és a 12 fõs személyzettel a fedélzetén landolás közben megcsúszott az aszfalton, összeütközött a parti õrség egyik repülõgépével, majd kigyulladt. A balesetben a parti õrség öt tagja életét vesztette. MTI/AP/Kyodo News Fotó: Kyodo News
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdték szerdán a japán közlekedési hatóságok annak az utasszállító repülőgépnek a vizsgálatát, mely a tokiói Haneda repülőtéren borult lángba, miután helyi idő szerint kedd este a landolást követően összeütközött a japán parti őrség egyik repülőgépével. Az utasszállító 367 utasát és a 12 fős személyzetet biztonságban evakuálták, a másik gépen pedig a pilóta kivételével mind az öt személy életét vesztette. Az utasszállító mintegy hat órán át égett, kedden sorra jelentek meg a videófelvételek az esetről.

A South China Morning Post hongkongi hírportál légiközlekedési szakértőkre hivatkozva azt írta, nem kizárt, hogy emberi hiba okozta a balesetet, a nyomozások eredményeire azonban még várni kell.

Nagy a valószínűsége annak, hogy emberi hiba történt

– vélekedett Hirojuki Kobajasi, a Japan Airlines légitársaság korábbi pilótája.

Kiemelte, az utasszállító úgy kapta meg a leszállási engedélyt, hogy a parti őrség gépe már a kifutópályán állt. A hírportál közlése szerint az ütközés előtt csupán két perccel adták ki a leszállási engedélyt a kigyulladt gépnek. A parti őrség azonban nem nyilatkozott ez idáig, így nem tudni, miért volt a gép a kifutópályán, illetve hogy mozgás közben vagy álló helyzetben volt-e az ütközéskor. A repülőgépnek segélyszállítmányokat kellett volna eljuttatnia a hétfői földrengés sújtotta régiókba.

A Japan Airlinest a világ egyik legbiztonságosabb légitársaságaként tartják számon, noha hozzá köthető az egyik legsúlyosabb repülőgépbaleset is: 1985. augusztus 12-én a Tokióból Oszakába tartó, Boeing 747 típusú gépen tartózkodó 524 emberből 520-an életüket vesztették, miután a gép lezuhant.

A baleset hátterében az állt, hogy korábban a gép farokrészében talált hibát nem jól javítottak meg – emlékeztetett cikkében a CNN amerikai hírcsatorna. Noha a pilóták megpróbáltak visszavinni a gépet a tokiói repülőtérre, már nem érték el azt, lezuhantak a hegyekben.

Graham Braithwaite, a brit Cranfield Egyetem professzora szerint a baleset után a légitársaság biztosra akart menni, soha többé nem fordul elő az 1985-öshöz hasonló katasztrófa – ennek nyomán temérdek új intézkedést rendeltek el. Például 2005 óta a Japan Airlines központjában az alkalmazottak megnézhetik a roncsok bizonyos részeit, valamint olvashatnak a legénységről és az utasokról is.

 

Borítókép: A Japan Airlines kiégett utasszállítójának roncsai a tokiói Haneda repülőtéren 2024. január 3-án (Fotó: MTI/AP/Kyodo News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.