Irak a nemzetközi antidzsihadista koalíció távozását akarja az országból

Az iraki miniszterelnök pénteken megerősítette szilárd eltökéltségét arra, hogy véget vessen a nemzetközi antidzsihadista koalíció jelenlétének az országban.

Forrás: MTI2024. 01. 05. 17:34
null
Iraq's Prime Minister Mohamed Shia al-Sudani and Spain's Prime Minister Pedro Sanchez (not pictured) attend a press conference in Baghdad, on December 28, 2023. (Photo by THAIER AL-SUDANI / POOL / AFP) Fotó: AFP/THAIER AL-SUDANI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohamed Sia al-Szudani hozzátette, hogy a koalíció szükségességét már semmi sem igazolja, egyúttal a hivatala által kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy egy kétoldalú bizottságnak kellene kidolgoznia a koalíciós erők távozásának részleteit.

A bejelentésre azután került sor, hogy csütörtökön amerikai dróntámadás érte az iráni támogatású an-Nudzsaba fegyveres csoport iraki főhadiszállását Bagdadban; a támadásban a szervezet egyik parancsnoka és egy milicistája is életét vesztette. Az Egyesült Államok szerint a támadás jogos önvédelemből történt, az iraki kormány azonban az antidzsihadista koalíció agressziójaként értékelte a támadást.

Irakban és Szíriában 2014 óta állomásoznak a többek között francia és spanyol részvétellel létrejött nemzetközi antidzsihadista koalíció erői, valamint az Egyesült Államok mintegy 2500 katonája abból a célból, hogy segítsék a helyi erőket az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni küzdelemben.

Borítókép: Mohamed Sia al-Szudani iraki miniszterelnök (Fotó: AFP/Thaier al-Sudani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.