Japán új felderítő műholdat indított Észak-Korea megfigyelésére + videó

A japán Mitsubishi Heavy Industries Corporation cég új felderítő műholdat indított Optical 8 néven, amelyet Észak-Korea rakétatesztjeinek nyomon követésére és a természeti katasztrófák okozta károk felmérésére terveztek.

Forrás: MTI2024. 01. 12. 7:52
null
Tanegasima-sziget, 2024. január 12. Felbocsátják a Mitsubishi Heavy Industries Corp. japán vállalat Optical 8 felderítõ mûholdját szállító H-2A rakétát a Kagosima prefektúrabeli Tanegasima ûrközpont kilövõállásáról 2024. január 12-én. A mûholdat Észak-Korea rakétatesztjeinek nyomon követésére és a természeti katasztrófák okozta károk felmérésére tervezték. Az ûreszköz a 2018-ban indított Optical 6 mûholdat váltja fel, mivel az hamarosan eléri élettartama végét. MTI/AP/Kyodo News Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délnyugati Kagosima prefektúrában található Tanegasima űrközpontból az indítást a vállalat honlapján közvetítették.

Az űreszköz a 2018-ban indított Optical 6 műholdat váltja fel, mivel az hamarosan eléri élettartama végét. Az Optical 8 műholdat egy H–2A hordozórakétával állították pályára. Ez volt a hordozórakéta 48. indítása 2001 óta, amivel a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) által kifejlesztett rakéta sikerességi aránya 97,92 százalékra emelkedett.

A tervek szerint összesen ötven indítást hajtanak végre, ezt követően a hordozórakétát egy új típussal, a H3-sal váltják fel. Japán azonban küzd az átállással, az első H3-as tesztindítása tavaly márciusban kudarcot vallott. A H3 második tesztindítását február 15-re tervezik.

Japán 1998-ban indított állami programot felderítő műholdak indítására, miután Észak-Korea felbocsátotta a Taepodong–1 rakétát. Ennek második fokozata a japán Honsu sziget északkeleti része fölött repült el, és a Csendes-óceánba zuhant. A rakéta pályára állította a kelet-ázsiai ország első mesterséges műholdját, a Kvangmjongszong–1-et. Azóta a program keretében több mint 15 különböző műholdat bocsátottak fel, amelyek közül néhányat már nem használnak, mivel élettartamuk lejárt.

 

Borítókép: Felbocsátják a Mitsubishi Heavy Industries Corp. japán vállalat Optical 8 felderítő műholdját szállító H–2A rakétát a Kagosima prefektúrabeli Tanegasima űrközpont kilövőállásáról 2024. január 12-én (Fotó: MTI/AP/Kyodo News)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.