Ki örökli a dán trónt és mit kell tudni a királyságról?

Ki örökli a trónt II. Margit után és mit kell tudni a dán királyság formájáról?

Forrás: kongehuset.dk, denmark.dk,bbc.com2024. 01. 02. 4:50
FRIGYES herceg; II. MARGIT
Koppenhága, 2023. december 31. II. Margit dán királynõ elmondja újévi beszédét Koppenhágában 2023. december 31-én. A királynõ azt is bejelentette, hogy 2024. január 14-én, 52 év uralkodást követõen lemond idõsebb fia, Frigyes trónörökös javára. MTI/EPA/Ritzau/Keld Navntoft Fotó: Keld Navntoft
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az 1940-ben született II. Margit december 31-én lemondott a dán trónról. Az uralkodónő 52 évig volt királynő, és most 83 éves. Apja, IX. Frigyes után vette át a hatalmat 1972-ben.

Trónját fia, a volt koronaherceg, az 55 éves Frigyes fogja átvenni január 14-től kezdve.

Dánia első királya Öreg Gorm (h. 958) volt – írja a Kongehuset.dk. A kezdetben választásos öröklési rendszerben működő monarchiában valójában mindig a legidősebb fiúra szállt a hagyomány szerint a trón. 

A király hatalmát 1200-tól kezdve csökkentették, amikor is egy koronázási chartát kellett aláírni az uralkodónak.

A nőági öröklést az 1953. március 27-én hozott, úgynevezett The Act of Succession (örökösödési törvény) tette lehetővé, így került a trónra II. Margit.

A dán királyi család nem tölt sok időt az előkelő életmóddal, sokszor lehet őket az emberek között látni, mindennapos életet élnek – írja a Denmark.dk. Emellett sokat bicikliznek is, ám közösségi szereplésük mellett a család szimbolikus mivolta is meghatározó.

Fontos ügyek mellett állnak ki, és előkelő személyeket is fogadnak Dánia nevében. Amikor távol vannak az országtól, dán termékeket reklámoznak és a nép jó hírnevét is ők terjesztik szerte a világban.

Az új király teljes neve Frederik André Henrik Christian, aki egyben Monpezat grófja is, és 1968. június 24-én született. Felesége a volt koronahercegnő, Mary Elizabeth Donaldson, akivel Koppenhágában házasodott össze. 

A műtét természetesen a jövőről való gondolkodásra késztetett – eljött-e az idő, hogy a felelősséget a következő generációra bízzuk. Úgy döntöttem, hogy most van itt az ideje

– indokolta meg Margit királynő a döntését, aki köszönetét fejezte ki a dán nép felé, és megköszönte szeretetteljes támogatásukat – írja a BBC brit közmédia.

Borítókép: II. Margit dán királynő újévkor lemond idősebb fia, Frigyes trónörökös javára (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Keld Navntoft)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.