Kiütéses győzelmet arathat Trump?

A felmérések szerint nagyarányú győzelmet arathat Donald Trump volt elnök egyetlen talpon maradt kihívója, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet felett a második republikánus előválasztáson. Ez pedig Haley esélyeinek végét jelentheti.

2024. 01. 23. 8:46
TRUMP, Donald
Concord, 2024. január 20. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdõ Donald Trump volt amerikai elnök a New Hampshire állambeli Concordban tartott elõválasztási kampánygyûlésén 2024. január 19-én. New Hampshire-ben január 23-án tartanak republikánus párti elõválasztást. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban. MTI/AP/Matt Rourke Fotó: Matt Rourke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tartják az előválasztást New Hampshire államban. Bár ez még csak a második állomás a republikánus elnökjelölt-aspiránsok számára, Donald Trump múlt heti, iowai kiütéses győzelme után egy hasonló eredmény akár el is döntheti a jelöltség sorsát – írja a Breitbart amerikai hírportál.

A témában készült felmérések sorra Trump ötven százalék feletti támogatottságát prognosztizálják, míg egyetlen megmaradt kihívóját, Nikki Haley-t harminc és negyven százalék között mérik.

 

Márpedig ha itt nem arat átütő sikert, Haley-nek nem marad reális esélye a jelöltségre, így valószínűbb, hogy kiszáll, és nem kockáztat egy megalázó vereséget saját államában, Dél-Karolinában, az ottani február 24-i előválasztáson.

Ha ez a forgatókönyv válik valóra, Trumpnak a további államokban már nem kell kampányolni, gyakorlatilag formasággá válik számára a megfelelő számú delegált összegyűjtése ahhoz, hogy hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

Donald Trump mögé az ország egyik legnagyobb katolikus érdekvédelmi szervezete, a CatholicVote is beszállt. A szervezer körülbelül 137 ezer katolikus szavazót buzdít New Hampshire-ben, hogy szavazzanak Trumpra – írja a Fox News.

Míg Iowában múlt héten csak a republikánusok tartottak előválasztást (a demokratákéra ebben az államban későbbi időpontban kerül sor), New Hampshire-ben a demokraták is szavaznak kedden. Azonban az idei minden idők legfurcsább demokrata előválasztása lehet, ugyanis az állami és az országos szintű demokrata tisztségviselők közti vita miatt

Joe Biden jelenlegi elnök neve nem szerepel a New Hampshire-i szavazólapokon.

Míg hagyományosan New Hampshire nyitja a „táncot” a demokrata jelöltek számára, az országos pártvezetés azt akarta, hogy az állam tegye későbbre a szavazást, és Dél-Karolina legyen az első előválasztási helyszín – írja a BBC.

Az amerikai választási kampány kibontakozását az egész világ feszülten figyeli. Nagy-Britanniában például, míg Rishi Sunak miniszterelnök igyekszik úgy egyensúlyozni, hogy se Joe Bident, se Donald Trumpot ne haragítsa magára, egyes vezető konzervatív politikusok már hangot adtak Trumpot támogató véleményüknek – írja a Politico hírportál.

Boris Johnson volt miniszterelnök, akinek a szava még mindig meghatározó a Konzervatív Pártban, egy a Daily Mail brit napilapban megjelent cikkében úgy fogalmazott, hogy „Trump elnöksége nagy győzelem lenne a világ számára”. A woke elit pedig máris látványosan reszket – tette hozzá Johnson.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.