Luxusbörtönben él a tömeggyilkos, napi félmillió forintnak megfelelő összeget költenek rá

Anders Behring Breivik azonban panaszt nyújtott be, mondván, a börtönben uralkodó körülmények sértik az emberi jogait.

Forrás: Mandiner2024. 01. 07. 17:48
BREIVIK, Anders Behring
Skien, 2022. január 18. A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások miatt huszonegy éves börtönbüntetését töltõ Anders Behring Breivik náci köszöntésre lendíti karját a skieni börtön bírósági tárgyalótermében 2022. január 18-án. A 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég szélsõjobboldali Breivik bírósági meghallgatása a mai napon kezdõdik, miután több mint tízévi börtön után a szabadon bocsátásáért folyamodott. MTI/EPA/Pool/NTB Fotó: Ole Berg-Rusten
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandiner közölte a norvég TV2 portálra hivatkozva, hogy az elítélt terrorista Anders Behring Breivik különleges körülmények között tölti büntetését a Ringerike börtönben, ami rengeteg pénzébe kerül a norvég államnak.

A lap szerint hétfőn veszi kezdetét az eljárás, amelyben Breivik másodszor is beperelte az államot, mert szerinte 

a börtönben uralkodó körülmények sértik az emberi jogait.

Ez azért merész kijelentés, mivel a hírek szerint a Ringerike börtönben a tömeggyilkosnak saját konyhája, fitneszterme, tévészobája és még háziállatai (három papagája) is vannak. Az Index témát körüljáró cikke szerint a börtön 2023-ban 15,5 millió koronás támogatást kapott, hogy költségeit – melynek nagy részét Breivik eltartásának díja adja – fedezni tudja. 

Napi szintre lebontva a norvég adófizetőknek félmillió forintba kerül a terrorista ellátása.

Az összegbe az ellátáson túl az őrök béreit is tartalmazza, de összevetve az egyéb költségekkel látható, hogy más rabokra ennek csak az ötöde jut.

Borítókép: A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások miatt huszonegy éves börtönbüntetését töltő Anders Behring Breivik náci köszöntésre lendíti karját a skieni börtön bírósági tárgyalótermében 2022. január 18-án (MTI/EPA/NTB)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.