Milliárdokkal a bőröndjében érkezett Kijevbe a brit miniszterelnök

Kijevbe érkezett Rishi Sunak brit miniszterelnök, biztonsági együttműködési egyezményt ír alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A brit kormányfő egy 2,5 milliárd font értékű katonai segélycsomagot is bejelentett, amelynek része egy jelentős drónszállítmány is.

Forrás: Politico2024. 01. 12. 9:45
SUNAK, Rishi; ZELENSZKIJ, Volodimir
Chequers, 2023. május 15. A brit miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja a brit kormányfõk hivatalos vidéki rezidenciáján, Chequersben 2023. május 15-én. MTI/EPA/Brit miniszterelnöki hivatal/Simon Dawson Fotó: Simon Dawson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érkezésekor Sunak elismerését fejezte ki Ukrajnának az elmúlt két év brutális orosz inváziójának visszaverésére irányuló rendíthetetlen elszántságáért.

Ma egy üzenettel vagyok itt: az Egyesült Királyság sem fog meginogni. Ukrajna mellett fogunk állni a legsötétebb órákban és az elkövetkező jobb időkben is

– mondta a brit miniszterelnök.

A kormányfő nem érkezett üres kézzel: bejelentette, hogy Nagy-Britannia a 2024–25-ös pénzügyi évben összesen 2,5 milliárd font katonai támogatást nyújt Ukrajnának, ami 200 millió fonttal több, mint az előző két évben.

Ebből legalább 200 millió fontot drónokra költenek majd. A több ezer darabos szállítmányban lesznek felderítő, nagy hatótávolságú csapásmérő, valamint tengeri drónok is, a legtöbb közülük brit gyárakból kerül majd ki – írj a Politico hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozója során egy biztonsági együttműködési megállapodást is aláír Sunak. A dokumentum szerint az együttműködés magában foglalja a hírszerzési információk megosztását, a kiberbiztonságot, az egészségügyi és katonai kiképzést, valamint a védelmi ipari együttműködést.

Az Egyesült Királyság már most Ukrajna egyik legközelebbi partnere, mert elismerjük, hogy az ő biztonságuk a mi biztonságunk is. Ma tovább megyünk – növeljük katonai segélyünket, több ezer csúcstechnológiájú drónt szállítunk, és történelmi jelentőségű új biztonsági megállapodást írunk alá, hogy Ukrajnának hosszú távon garantáljuk a szükséges biztosítékokat

– idézte Sunakot hivatalának reggel kiadott közleménye.


 Borítókép: A brit miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadja a brit kormányfők hivatalos vidéki rezidenciáján, Chequersben 2023. május 15-én (fotó: MTI/EPA/Brit miniszterelnöki hivatal/Simon Dawson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.