Milyen nyelven ért Putyin? A lengyel külügyminiszter megadta a választ + videók

Újabb háború- és szankciópárti nyilatkozat, ezúttal Lengyelországból. Kemény választ kapott Moszkvától a külügyminiszter.

2024. 01. 03. 15:42
Zaporizzsja, 2023. december 19. Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án. MTI/EPA/Jakiv Liasenko Fotó: Jakiv Liasenko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt egy újabb uniós háborúpárti politikus. A lengyel külügyminiszter szerint ugyanis olyan nyelven kell válaszolni az orosz támadásokra, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök is megért – idézi a lengyel média a Tusk-kormány tagját. A NATO-tagország szerint további fegyvereket kell szállítani Ukrajnának. Radosław Sikorski az X közösségi oldalon részletezte, hogy mire gondolt.

Olyan nyelven kell reagálnunk az Ukrajna elleni legutóbbi támadásra, amelyet Putyin megért: szigorítanunk kell a szankciókat, hogy ne tudjon új fegyvereket gyártani csempészett alkatrészekből, valamint olyan nagy hatótávolságú rakétákat kell adnunk Kijevnek, amelyek lehetővé teszik, hogy felszámolja a kilövőállomásokat és a parancsnoki központokat

– írta a lengyel külügyi tárca vezetője.

A lengyel miniszter szavaira szinte azonnal reagált Marija Zaharova a Telegramon. 

Az orosz külügyi szóvivő szerint a lengyel külügyminiszter friss gondolatok híján szólította fel a nyugati szövetségeseket, hogy szigorítsanak az Oroszország elleni szankciókon, és nagy hatótávolságú rakétákkal lássák el Kijevet.

Ezeknek a rakétáknak Sikorski szerint olyan hatótávolságúaknak kell lenniük, hogy elérjék Lengyelország határait?

– tette fel a kérdést Zaharova, aki hozzátette azt is, hogy nem volt elég Varsónak, hogy már korábban is repültek be Ukrajna területéről rakéták? 

Ahogy mondják, az újévi kívánságnak teljesülnie kell.

– fogalmazott a moszkvai külügyi szóvivő. Kiemelte: megérti, hogy a lengyel tárcavezetőnek nincsenek saját kiemelkedő ötletei, csak amerikaiak, de Marija Zaharova szerint azért az is nagy kérdés, hogy a lengyel politikus melyik országot tekinti a sajátjának.

A Bloomberg amerikai hírportál közben megjegyzi, hogy az utóbbi napokban ismét felerősödtek a harcok az orosz–ukrán háborúban. 

Mint közlik, legalább négyen meghaltak és további 92-en megsebesültek egy keddi támadásban, amely elsősorban Ukrajna két legnagyobb városa, Kijev és Harkiv ellen irányult. 

Az egyre véresebb összecsapásokban a civileket és a gyermekeket sem kímélik. 

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Ukrajna 12 rakétát és több drónt lőtt ki szerda hajnalban az oroszországi Belgorod régióra – közölte az orosz védelmi minisztérium és a helyi hatóságok. Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó szerint a helyzet „továbbra is feszült” a városban, ahol Oroszország szerint 25 civil, köztük öt gyermek vesztette életét a szombati brutális ukrán támadásokban.

Borítókép: Ukrán katonák egy SZ–60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Liasenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.