Titkos tárgyalások az izraeli háború kapcsán

Az USA sérelmezte egyes izraeli miniszterek megoldási javaslatát.

2024. 01. 03. 8:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli tisztviselők titkos tárgyalásokat folytattak Kongóval és több más országgal a gázai migránsok esetleges befogadása érdekében. A The Times of Israel izraeli napilap írt erről a lehetőségről.

Kongó hajlandó lesz befogadni a migránsokat, és másokkal is tárgyalunk

 – mondta a biztonsági kabinet egyik forrása.

Közben Gila Gamliel izraeli hírszerzési miniszter a minap a knesszetben szólt arról, hogy mi várható a háború befejezése után.

A háború végén a Hamász uralma összeomlik, nincsenek önkormányzati hatóságok, a polgári lakosság teljes mértékben a humanitárius segítségnyújtástól függ. Nem lesz munka, és Gáza mezőgazdasági területeinek hatvan százaléka biztonsági ütközőzónává válik.

– mondta a politikus.

Kiemelte, hogy a gyűlöletre nevelés folytatódni fog a területen, és az Izrael elleni további támadások csak idő kérdése lesz. Hozzátette: 

A gázai probléma nem csak a mi problémánk. A világnak támogatnia kellene a humanitárius kivándorlást, mert ez az egyetlen megoldás, amit tudok.

Washington ugyanakkor sérelmezte Bezalel Smotrich és Itamar Ben Gvir miniszterek szavait, amiért ők a palesztinok Gázán kívüli kitelepítését szorgalmazták.

Ez a retorika lázító és felelőtlen

 – mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter korábban tagadta, hogy Gáza körülbelül kétmillió lakosa közül bárki is ártatlan lenne, és arra kérte Izraelt, hogy „ösztönözze az önkéntes kivándorlást” a területről.

Borítókép: Izrael légicsapást mér a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborra 2024. január 2-án (Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.