Nógrádi György: Izrael alapvető célja Irán kiszorítása Szíriából

Izrael szerint a Hamászt és a Hezbollahot is Irán támogatja, ez állhat a damaszkuszi rakétatámadás mögött.

2024. 01. 20. 15:14
null
Szanaa, 2023. december 30. Járdára festett Dávid-csillag a jemeni fõvárosban, Szanaában 2023. december 30-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktus október 7-i kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vádak szerint iráni támogatással. A jemeni húszik a palesztinok lakta Gázai övezet elleni hadmûvelet leállítását követelik Izraeltõl. MTI/EPA/Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász és a libanoni Hezbollah Izrael ellen folytatott háborújának egyértelmű támogatója a zsidó állam szerint Irán, mondta el lapunknak Nógrádi György. 

Izrael alapvető célja Irán kiszorítása Szíriából.

– fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Az arab tavasz után új helyzet jött létre szinte valamennyi arab országban, tette hozzá Nógrádi György. A szíriai helyzet sajátossága, hogy az ország korábban uralta Libanont, ezt elvesztette, és Szíriában egy síita kisebbség, az alaviták gyakorolják a hatalmat. 

Miután Irán meghirdette a síita félhold elvét – ebben benne van Irán, Irak, Szíria és Libanonból a Hezbollah, és most már beleveszik a jemeni húszikat is – nyilvánvaló hogy az iráni befolyás meghatározó, mutatott rá a szakértő.

Jelenleg Szíriában a központi kormány ellenőrzi az ország területének 65–80 százalékát , de az országban jelen vannak még az orosz, amerikai, török és iráni csapatok is.

Rendszeresek az izraeli precíziós rakétacsapások különböző szíriai bázisokra, főleg repülőterekre, melyek által megpróbálják az ott lévő iráni erőket megsemmisíteni. Valószínűleg most is egy ilyennek vagyunk a tanúi, hangsúlyozta Nógrádi György.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az iráni állami televízióban közölt nyilatkozatában a Forradalmi Gárda megerősítette, hogy négy katonai tanácsadója meghalt az izraeli csapásban, és közölte, hogy a további részleteket később jelentik be. Az állami tévé szerint a megcélzott épület iráni tanácsadók rezidenciája volt Damaszkuszban.

A palesztin Iszlám Dzsihád szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy csoportjuk egyetlen tagja sem sebesült meg a csapásban, miután jelentések szerint néhányan a lebombázott épületben tartózkodtak.

Borítókép: Járdára festett Dávid-csillag a jemeni fővárosban, Szanaában (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.