Nyíltan meleg az új francia miniszterelnök

Franciaország eddigi legfiatalabb miniszterelnöke lett a 34 éves Gabriel Attal.

Forrás: Politico2024. 01. 09. 18:01
MACRON, Emmanuel; BORNE, Élisabeth; ATTAL, Gabriel
Párizs, 2024. január 9. A 2022. május 11-én készült képen Gabriel Attal francia oktatási miniszter a párizsi államfõi rezidenciáról, az Elysée-palotából távozik a heti kabinetülés után. Emmanuel Macron államfõ 2024. január 9-én Gabriel Attalt nevezte ki az új francia miniszterelnöknek, az elõzõ nap lemondott Élisabeth Borne utódjának. A 34 éves Attal, aki a felmérések szerint a legnépszerûbb francia politikus, az 1958-ban kezdõdött V. köztársaság legfiatalabb kormányfõje. Emmanuel Macron 2016-ban alakult pártjának alapítói közé tartozik, egy ideig szóvivõje is volt. MTI/AP/Francois Mori Fotó: Francois Mori
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokig tartó találgatások után Emmanuel Macron meglepte Franciaországot azzal, hogy a 34 éves Gabriel Attalt választotta az ország új miniszterelnökének, aki még csak nemrég vette át a francia oktatási minisztérium irányítását, írja a Politico brüsszeli hírportál. 

Attal, aki 23 évesen kezdte az intézményi politikát az egészségügyi minisztérium munkatársaként, Franciaország valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke lesz – megelőzve a szocialista Laurent Fabiust, aki 1984-ben, 37 évesen Francois Mitterrand vezetésével került a kormány élére.

Gabriel Attal nem sokkal azután, hogy 2018-ban csatlakozott a kormányhoz, nyilvánosan is kiállt, és elmondta, hogy homoszexuális és nyilvánosságra hozta azt is, hogy együtt van a Renew Europe jelenlegi vezetőjével, Stéphane Séjournéval.

Azóta információk alapján már szakíthatott a két politikai vezető, ám ezt nyilvánosan soha nem erősítették meg. Séjourné, aki köztudottan védi magánéletét, nem kívánta kommentálni kapcsolatuk állapotát, ahogy Attal sem mondott semmit.

Borítókép: A 2022. május 11-én készült képen Gabriel Attal akkori francia oktatási miniszter a párizsi államfői rezidenciáról, az Elysée-palotából távozik a heti kabinetülés után (Fotó: MTI/AP/Francois Mori)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.