Összezár a brüsszeli buborék: elakadhat a nyomozás a korrupciós botrányban

Egyre nagyobb a csend az Európai Parlament valaha volt legnagyobb korrupciós botránya körül, egyesek szerint a tárgyalásig sem jut el az ügy. Ez nem meglepő, van mit takargatniuk a brüsszeli bürokratáknak.

Forrás: V4NA2024. 01. 08. 20:55
null
Brüsszel, 2023. március 21. Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tizenhárom hónappal a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után egyre több a kérdés a nyomozás lefolytatásával kapcsolatban Brüsszelben, írja a Le Monde – tudósít a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A francia lap arról számolt be, hogy

egyes források már patthelyzetről beszélnek, amely akár a vádemelés megszüntetéséhez is vezethet.

Mint ismert, 2022 decemberében robbant ki az Európai Unió valaha volt legnagyobb korrupciós botránya, amikor a belga szövetségi rendőrség letartóztatta Eva Kaili görög európai parlementi (EP) képviselőt miután nyomozást indítottak ellene többek között korrupció, pénzmosás és szervezett bűnözés vádjával. Az akkor az Európai Parlament alelnöki tisztségét betöltő Kaili mellett letartóztatták még élettársát, Francesco Giorgit és Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista EP-képviselőt. Az akkor még kiterjedt befolyási hálózatként bemutatott ügybe hamarosan több más személyiség is belekeveredett, akik ellen a rendőrség és az igazságügyi hatóságok még mindig nyomoznak, annak ellenére, hogy a főszereplőket, akik beismerő vallomást tettek – köztük Pier Antonio Panzerit – mostanra már szabadlábra helyezték a bírósági tárgyalásig.

Az azonban kérdéses, hogy eljut-e az ügy a tárgyalásig – írja a Le Monde.

A lap szerint a kérdés már jogi körökben sem tabu, egy névtelenséget kérő forrás szerint 50 százalék az esélye annak, hogy lesz tárgyalás, miközben óriási nyomás nehezedik az ügyben eljárókra.

Közel tíz éve vagyok szövetségi ügyész, és még soha nem láttam ekkora nyomást egy ügyön. Mindenhonnan szivárognak információk, külföldi bírák lépnek kapcsolatba velünk, és néha bele akarnak avatkozni a nyomozásba, kirohanás folyik az előző vizsgálóbíró és családja ellen. Ami engem illet, ez undorító

– fogalmazott az üggyel kapcsolatban Frédéric Van Leeuw ügyész.

A Boulevard Voltaire francia hírportál szerint épp ezek az igazságszolgáltatást befolyásoló próbálkozások mutatják meg azt, hogy

hogyan próbálják meg az igazságot elhallgatni, amikor az leleplezhetné „az önjelölt elithez tartozók csalásait”.

Az Európai Bizottság egyébként az egész Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrány nyomán egy, az összes uniós intézményt felügyelő új etikai bizottság felállítására készül. A formálódó testület hatékonyságával kapcsolatban azonban máris kérdések merülnek fel, az pedig, hogy a brüsszeli buborékban összezárnak a bürokraták, egyáltalán nem meglepő.

A brüsszeli korrupciós botrány pedig arra is rávilágított, hogy korrupciós hálózatok végtelen szálai húzódhatnak mélyen a brüsszeli intézményekben, így nagyon sokak érdeke, hogy azokat ne derítsék fel a hatóságok.

Képmutatóan nyitott határokról, energiatakarékosságról beszélnek, miközben hatalmas falakkal védett luxusingatlanokban tengetik hétköznapjaikat. Saját otthonaikra pedig bátran költenek közpénzt is, ha éppen lehetőségük van rá.

Manfred Weber ügyeskedő néppárti politikus például a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy néhány ezer euró a zsebében maradjon. De a liberális Renew Europe frakció EP-képviselője is több százezer euró közpénzt költött el luxusháza felújítására.

Borítókép: Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.