Több száz migránst vettek őrizetbe

A guatemalai rendőrség szombaton őrizetbe vett a határon mintegy kétszáz embert, akik Hondurasból gyalog indultak az Egyesült Államokba a 2024-es év első közép-amerikai migránskaravánjában – közölték a hatóságok.

Forrás: MTI2024. 01. 21. 8:48
null
Eagle Pass, 2023. szeptember 22. Illegális bevándorlók gyalogolnak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerûbb átkelõfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba. MTI/EPA/Adam Davis Fotó: Adam Davis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránsok „a 305-ös kilométernél vannak, mielőtt elérnék a Motagua-hidat”, a kelet-guatemalai Izabal megyében, a hondurasi határon – közölte Alejandra Mena, a guatemalai migrációs intézet szóvivője. A tisztviselő szerint a helyszínen a biztonsági erők ellenőrzik a karaván tagjainak okmányait.
 

A helyi média szerint a csoport az észak-hondurasi San Pedro Sula város egyik buszpályaudvaráról indult, ahol a migránsok, köztük kisgyermekes nők, előző nap találkoztak. A karaván a guatemalai határon fekvő Corinto település felé tart, ahol a rendőrség többször is keményen fellépett az országba belépni próbáló migránsok ellen.

A csoport körülbelül 500-600 emberből áll, akiknek többsége venezuelai

– mondta Alejandra Mena az AFP francia hírügynökségnek.
 

Közép-Amerikából minden évben illegális migránsok ezrei indulnak útnak, hogy elérjék az Egyesült Államokat, és elmeneküljenek a bűnbandák erőszakossága és a szegénység elől, amely a koronavírus-járvány óta egyre nagyobb méreteket ölt. Hondurasban a pusztító hurrikánok súlyosbították a helyzetet.


A hondurasi migránsok főleg a Dél-Amerikából érkező venezuelaiakkal szoktak összefogni, akiket szintén az „amerikai álom” hajt, a különböző tranzitországokban rájuk leselkedő számos veszély ellenére.

Borítókép: Illegális bevándorlók gyalogolnak a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én, miután átkeltek Mexikóból a Rio Grande határfolyón. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerűbb átkelőfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok (Fotó: MTI/EPA/Adam Davis)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.