Úgy kér a magyaroktól Svédország, hogy közben gyalázza az országot

A NATO-csatlakozásra váró Svédország hazánk jóváhagyására vár, de eközben hosszú idő óta több fronton is támadja Magyarországot.

2024. 01. 23. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden. A kétoldalú kormányfői tárgyalások témája a meghívó szerint Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése és a bizalom elmélyítése.

Ez utóbbi ugyanis történelmi mélységbe süllyedt, amiért a skandináv ország sokat tesz a magyarokat gyalázó megjegyzéseivel.

 

Sértegetés és barátságtalan lépések Svédországból

Svédországban például általános iskolákban vetítik azt a hazánkat lejárató videót, amely azt állítja Magyarországról, hogy nem demokrácia. Az „EU és a demokrácia” című ismeretanyagot svéd pedagógusok közvetítik társadalomtudományi órán a jövő nemzedéke felé. A film Gulyás Mártonnal indul, aki felütésképpen kijelenti: 

Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt.

Mutatják Judith Sargentinit, aki őszintén gyűlöli a „rosszul szavazó” magyarokat. Ártatlan arcú középiskolásokat vágnak be, akik szerint borzalmas dolog hazaszeretetre nevelni az iskolákban. 

 

Máshol pedig az Aftonbladet napilap a svéd NATO-csatlakozásról szóló cikkében úgy jellemezte az országot, mint 

akik tiszteletet próbálnak követelni, ahelyett, hogy jogosan kiérdemelnék.

Az ellenzék által „homofóbtörvénynek” nevezett gyermekvédelmi törvény miatti uniós eljárás megindításához pedig a svédek is csatlakoztak.

Svéd részről sajnos az elmúlt években nagyon sok negatív, sértő vélemény hangzott el, egy egész kötegem van ezekről a nyilatkozatokról

– mondta korábban a parlamentben Sztáray Péter külügyi államtitkár a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáján.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is korábban hosszasan sorolta azokat az üres rágalmakat és sértéseket, amelyek svéd politikusok szájából hangzottak el.  

Orbán Balázs korábban a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában is úgy fogalmazott: a svéd képviselők „sportot űztek” abból, hogy megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát.

BA-0034
Orbán Balázs politikus, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumi elnöke (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt akkori vezetője, jelenleg miniszterelnök például egyenesen kijelentette, hogy a magyarországi folyamatokat meg kell fékezni uniós szinten. De a kormányfő korábban az elsők között szorgalmazta azt is, hogy a Fideszt zárják ki az Európai Néppártból. Jessika Roswall, a Mérsékelt Párt egykori uniós szóvivője, jelenleg EU-ügyi miniszter pedig ehhez csatlakozva szintén azzal lobbizott Brüsszelben, hogy korlátozza a magyaroknak járó kifizetéseket. Johan Pehrson, aki korábban a Liberális Párt frakcióvezetője volt, most pedig foglalkoztatási miniszter azt emelte ki többször, hogy Magyarország rasszista és idegengyűlölő. 

Ilyen előzmények után érkezhet Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Budapestre és ilyen mondatok és tettek után kell a magyar parlamenti képviselőknek döntenie arról, hogy támogatják-e Svédország NATO-csatlakozását.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (Fotó: Henrik Montgomery/TT /TT hírügynökség/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.