Gulyás Mártonnal hergelik Magyarország ellen a svéd gyerekeket

Az „EU és a demokrácia” téma feldolgozására szolgáló ismeretanyagot svéd pedagógusok közvetítik társadalomtudományi órán a jövő nemzedéke felé. A film Gulyás Mártonnal indul, aki felütésképpen kijelenti: Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt.

2023. 09. 12. 10:11
Gulyás Márton, Svéd
Fotó: képernyőfotó/ EU och demokratin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Svédországban élő olvasó osztotta meg a Mandinerrel egy nyolcadikos tanuló élményét a közoktatásban 2019 óta használt videó-összeállításról, amelyet svéd pedagógusok ismeretanyagként közvetítenek társadalomtudományi órán a jövő nemzetéke felé Magyarországról. Az „EU és a demokrácia” téma feldolgozására szolgáló, 10 perc 40 másodperces film Gulyás Mártonnal indul.

Gulyás Márton, Svéd.
Az „EU és a demokrácia” téma feldolgozására szolgáló film Gulyás Mártonnal indul. Fotó: képernyőfotó/ EU och demokratin
Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt Gulyás Márton szerint. Fotó: képernyőfotó/ EU och demokratin

Gulyás Márton felütésképpen kijelenti: Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt. Ezután a narrátor elmondja, hogy a kormány korlátozza a sajtó- és a szólásszabadságot, sőt, rendeletben szünteti meg a genderszakokat – amit kommentálva egy korábbi svéd EP-képviselő rámutat, hogy betelt a pohár, Orbán Viktor átlépett minden határt. 

 

Gulyás a svéd gyerekekre bízza, mire gondolt a költő

Itt aztán a véleménypluralizmus jegyében érkezik Judith Sargentini, majd a CEU svéd oktatója, aki a Nádor utca 9. előtt rámutat, hogy az a régi épület már 200 éve áll ott, most viszont átköltöznek egy újabba – amit az ifjú skandináv néző nyilvánvalóan úgy fog érteni, hogy a gonosz magyar kormány erőszakkal lerombol egy nagy múltú intézményt. Ez a CEU-oktató kijelenti, hogy amikor 1997-ben (diákként) Magyarországra érkezett, nagyon pozitív és optimista volt a hangulat, de aztán jött az Orbán és ma már (értsd: a felvétel készítésének idején, azaz 2019-ben) óriási a csalódás.

Gulyás Márton leszögezi: „Magyarország az első olyan uniós tagállam, amely meg akarja tiltani, hogy egy egyetem az Európai Unión belül működjön”. 

Ennél bővebben nem fejti ki a gondolatot, ezért sajnos ránk van bízva, hogy kitaláljuk, mit akart mondani a költő.

Pihenésképpen egy Budapesten élő svéd lány következik, aki iskola után döbbenten mutatja osztálytársnőinek ötödikes öccse tankönyvét, amelyben egy egész oldal kifejezetten a hazaszeretetről szól. 

Érezhetően már magán a „hazaszeretet” szón el kellene képednie a svéd nézőnek.

Pontosan 7 perc 17 másodpercnél járunk, amikor először és utoljára, indirekte és megvágva szóhoz jut a másik fél: két rövidke részletet láthatunk Orbán Viktor egyik európai parlamenti felszólalásából, gondosan körülbástyázva Judith Sargentini és Guy Verhofstadt világértelmezésével, hogy azután zárásképpen Gulyás Márton (a már akkoriban százezres nézettségű YouTube-videóiról szemérmesen hallgatva) elpanaszolja: az embereknek nincs valódi lehetőségük arra, hogy ellenvéleményt fogalmazzanak meg. Az összeállítást egy „STOP VIKTÁTOR” feliratú táblával vonuló tüntető képe zárja, a svéd diákoknak pedig Gulyás Márton szavaiból kiindulva el kell magyarázniuk, hogyan lehet egy ránézésre demokratikus ország valójában elnyomó rezsim. 

A felvételt ITT megtekinthetik.

Borítókép: Gulyás Márton (Fotó: Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.