Magyarázkodik a svéd média a hazánkat lejárató kampány után + videó

Gulyás Gergely: Svédország mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne ratifikálja a NATO-csatlakozásukat.

2023. 09. 14. 12:44
Gulyás Gergely arra kérte a Fidesz frakcióját, hogy fontolja meg döntését.
Fotó: Origo/Ladóczki BAlázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután hazánk is felfigyelt rá, a svéd sajtó is magyarázkodásba kezdett azzal a Magyarországot cseppet sem jó színben bemutató oktatóvideóval kapcsolatban, amelyet Svédországban vetítenek. A Mandiner számolt be róla korábban egy ottani olvasójuk elmondása alapján, hogy a skandináv országban a nyolcadikos diákoknak társadalomtudomány órán az EU és a demokrácia címet viselő filmet vetítettek. Az iskolatévé külön óravázlattal ellátott összeállítását 2019 óta használják – számol be a magyarországi lap. Ebben a videóban Gulyás Márton szájából olyan mondat is elhangzik, hogy 

Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassan megszűnt.

A filmhez az alábbi ismertetőt mellékelték: 

Az EU a második világháború után jött létre. Akkoriban Európa államai gazdasági és demokratikus együttműködéssel akarták megőrizni a békét… Mi történik, ha a tagállamok elkezdik megsérteni a demokratikus értékeket? Magyarországon találkozunk Sarával, aki egy bezárással fenyegetett egyetemen dolgozik, és fiatalokkal, akik arról beszélnek, hogyan változtak az iskolai tananyagaik az utóbbi időben.

A videóban a CEU kutatójaként bemutatott Sara Svensson vezeti körbe a nézőt. Megszólal három diáklány, Gulyás Márton politikai aktivista, valamint a Magyarországot Brüsszelben rendszeresen ostorozó Judith Sargentini és Guy Verhofstadt is. Megrovón szólnak a magyar kormány által képviselt nemzeti értékekről, a hazaszeretetről és a klasszikus családmodellről. 

Mindezt drámai zenei aláfestéssel közlik. A magyar kormánynak a lehetőséget sem adják meg álláspontjának ismertetésére, egyedül Orbán Viktor korábbi, az Európai Parlamentben elmondott beszédéből idéznek egy rövid részletet. A tízperces videóval erősen azt az érzetet igyekeznek kelteni, hogy a magyar nép véleménye egységesen Fidesz-ellenes.

A videóban Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is támadják. Egy demonstráció képei láthatók például, ahol egy táblán a Stop Viktátor felirat olvasható.

A filmről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, mint írtuk, a videóban a narrátor elmondja, hogy a magyar kormány korlátozza a sajtó- és a szólásszabadságot, sőt rendeletben szünteti meg a genderszakokat – amit kommentálva egy korábbi svéd EP-képviselő rámutat, hogy betelt a pohár, Orbán Viktor átlépett minden határt. 

A Mandiner kérdésére válaszolva a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, ha Svédországban valóban általános iskolákban vetítik a lejárató videót, akkor 

Svédország mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást.

A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a felvétel szerinte sértő Magyarországra nézve. 

Ez nyilván egy minden alapot nélkülöző vádaskodás, és indokolatlan sértés Magyarországgal szemben, ha ez így van, akkor majd javaslom Kocsis frakcióvezető úrnak, hogy a frakcióülés elején játsszuk le.

A tárcavezető szerint erre azért van szükség, hogy a képviselők nézzék meg, hogy a svédek szerint nincs demokrácia nálunk, és utána döntsenek arról, hogy kívánják-e ezt az országot a NATO-ban látni. Stockholm azután kérte a csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, hogy megkezdődött az orosz-ukrán háború.

A magyar–svéd viszonnyal foglalkozik a Flamman svéd baloldali hetilap cikke is. Ebben azt írják, hogy ez egy régi filmrészlet, amelyben svédek kritizálják Magyarországot, egy magyar fideszes politikus pedig ezt az ország elleni „megrázó” támadásként emlegeti. „Az ehhez hasonló akciók mindenképpen nagyobb kihívást jelentenek a tárgyalásokon” – idézte a svéd lap Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának posztját az X-ről

Hogyan győzzük meg a magyar képviselőket, hogy támogassák Svédország NATO-tagságát, amikor demokráciánkat többször is megkérdőjelezik, sértve szavazóinkat és az egész országot?

– tette fel a kérdést Orbán Balázs.

A svéd médium kiemeli, hogy a klipre már kedden felfigyelt – ahogyan fogalmaznak – a kormánypárti Fideszhez szorosan kötődő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonában lévő Mandiner című újság. A Flamman cikke beszámol arról is, hogy a magyar lap részletesen áttekinti a videó tartalmát, és kritizálja az országról szóló egyoldalú tudósítást. „A klip haragot váltott ki Magyarországon, és az este folyamán a magyar közszolgálati csatorna egyik műsorában is szóba került” – írják a svédek. Mint magyarázzák, a Fókuszban az EU című sorozat a 2019-es európai parlamenti választások előtt készült, s négy része van.

A hírportál olvasóinak tájékoztatást adnak arról is, hogy Magyarországot az elmúlt évtizedben a Fidesz és a KDNP kormányozza. Azt írják, a Fidesz kormányzása alatt a magyar kormányt kritizálták, amiért megnyirbálta a demokráciát az országban. A cikk a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványról is szól, nyilván azért, mert a Mandiner volt az, amely elsőként hívta fel a figyelmet a svéd oktatóvideóra. A svédek úgy fogalmaznak, a KESMA ötszáz médiacsatorna tulajdonosa az országban – ez a szám az ország összes helyi médiáját tartalmazza, s formálisan független a kormánytól, de minden általuk irányított csatorna kormánypártinak minősül, és közvetetten az állam finanszírozza reklámbevételekből – teszik hozzá a baloldali médium cikkében.

A svéd NATO-csatlakozási folyamat során Magyarország és Törökország volt a legszkeptikusabb Svédország szövetségbe való felvételével kapcsolatban – húzza alá továbbá a Flamman hetilap.

 

Borítókép: Kormányinfó Magyarországon (Fotó: Origó/Ladóczki Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.