Amerikai külügyminiszter: Hamarosan vége az eddigi világrendnek

Antony Blinken szerint a most meghozott döntések az elkövetkező évtizedek jövőjét alakítják.

2023. 09. 14. 11:02
BLINKEN, Antony
Washington, 2023. augusztus 15. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a washingtoni külügyminisztériumban 2023. augusztus 15-én. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak az élen kell járnia az Oroszországból és Kínából érkező növekvő fenyegetések leküzdésében. Antony Blinken a Johns Hopkins Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetében tartott előadásán azt mondta, egy új világrend van kialakulóban, Washingtonnak azonban meg kell őriznie vezető szerepét. Az X-en közölt posztjához is ezt írta: 

Felvázoltam stratégiai erőfeszítéseinket annak biztosítására, hogy Amerika külföldi szerepvállalása megerősítsen bennünket itthon.

Véget ér egy korszak, és egy új kezdődik. A most meghozott döntéseink az elkövetkező évtizedek jövőjét alakítják.

 – fogalmazott Blinken a washingtoni beszédében.

Azt mondta, hogy a „hidegháború utáni rend” véget ért, mivel „az évtizedes viszonylagos geopolitikai stabilitás átadta helyét a tekintélyelvű hatalmakkal folytatott fokozódó versenynek”.  Ezeket a hatalmakat Oroszország és Kína vezeti – nevezte meg Blinken, hozzátéve, hogy 

Oroszország ukrajnai háborúja a legközvetlenebb, a legélesebb fenyegetés a nemzetközi rendre nézve.

A legnagyobb hosszú távú kihívást szerinte Kína jelenti, mert a nemzetközi rend átalakítására törekszik, és ehhez fejleszti a gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai hatalmát is  – idézi a Russia Today cikkét az Azerbaycan24.com hírportál.

Peking és Moszkva együtt dolgozik azon, hogy a világot előkészítse az autokrácia számára

 – érvelt Blinken. Mint fogalmazott, Oroszország és Kína a fennálló rendet „nyugati kényszerként” éli meg – tette hozzá. A két országnak azt is felrótta az amerikai politikus, hogy elhiszik, hogy a nagy országok „megszabhatják mások döntéseit”.

Blinken hozzátette: a szövetségek kulcsfontosságúak lesznek Washington sikerében, egyúttal emlékeztetett: néhány évvel azután, hogy a NATO képességeit és jelentőségét nyíltan megkérdőjelezték, a nyugati katonai blokk 

nagyobb, erősebb és egységesebb lett, mint valaha.

Hozzátette: az Egyesült Államok célja annak biztosítása, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot, és „élénk és virágzó demokráciaként” kerüljön ki a konfliktusból.


Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a washingtoni külügyminisztériumban 2023. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.