A brit kormányfőnek nincs ideje a német kancellárra

Mélyponton lehetnek a brit–német kapcsolatok? Bár a két ország szorosan együttműködik, Rishi Sunak brit miniszterelnök 16 hónap alatt sem talált módot arra, hogy ellátogasson Olaf Scholz német kancellárhoz.

Forrás: Politico2024. 02. 22. 8:00
SUNAK, Rishi
London, 2023. december 11. Rishi Sunak brit miniszterelnök érkezik a koronavírus-járvány kezelését vizsgáló bizottság elõtti meghallgatására Londonban 2023. december 11-én. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem értik a németek, miért nem talált módot Rishi Sunak brit miniszterelnök közel másfél év alatt arra, hogy elutazzon Berlinbe, míg Franciaországban és Olaszországban már járt. Bár a konzervatív Sunak és a szociáldemokrata Scholz nem túl sok mindenben van egy véleményen, a két ország közeli szövetséges, így a brit kormányfő késlekedése nehezen érthető.

SUNAK, Rishi
Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor)

Sunaknak már rég el kellett volna mennie Németországba mint kiemelt fontosságú európai és NATO-szövetséges országba. A miniszterelnök látogatásának elmaradását Berlinben mindenképpen észrevették, és zavartan fogadták

– mondta a Politico hírportálnak egy névtelenül nyilatkozó politikai tanácsadó.

Ráadásul Sunak a múlt heti müncheni biztonsági konferenciát is kihagyta. Ezt a lépést azonban brit külügyminisztériumi források szerint nem kell túldimenzionálni, hiszen Grant Shapps védelmi miniszter és David Cameron külügyminiszter is ott volt a németországi találkozón.

A látogatás hiánya nem jelenti azt, hogy Sunak és Scholz ne kommunikálna egymással. Többször találkoztak személyesen nemzetközi események kapcsán, és rendszeresen beszélnek is egymással.

 

Sunak ellenfele jó kapcsolatot ápol a kancellárral

Választási év lévén Nagy-Britanniában mindenképpen szembeötlő, mennyivel jobb viszonyt ápol a német kancellárral Sunak riválisa, a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer. A miniszterelnökkel ellentétben Starmer ellátogatott a német kancellárhoz, az ellenzéki párt védelmi ügyekért felelős vezetője, John Healey pedig néhány hónapja felvetette, hogy a Munkáspárt hatalomra kerülése esetén hasonló védelmi megállapodást kezdeményezne Németországgal, mint amilyet 2010-ben Franciaországgal kötött a szigetország.

Healey tervei szerint a két ország közötti megállapodás magában foglalhatna egy közös védelmi ipari stratégiát, illetve a kutatás-fejlesztés, a technológia, a beszerzés és a gyártás terén is elősegítenék az együttműködést.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.