A Kreml cáfolta a Putyin megfigyelésére vonatkozó információkat

Nem ismeri a Wired információit arról, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek megpróbálták megfigyelni Vlagyimir Putyint a környezetének okostelefonjain keresztül – közölte Dmitrij Peszkov.

Forrás: TASZSZ2024. 02. 28. 15:29
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. január 31. Vlagyimir Putyin hivatalban lévõ orosz államfõ választási kampányaktivistákhoz beszél Moszkvában 2024. január 31-én, miután nyilvántartásba vette elnökjelöltként az orosz Központi Választási Bizottság. A párton kívüliként, de a kormányzó Egységes Oroszország támogatásával induló Putyin a negyedik bejegyzett államfõjelölt. Az elnökválasztást Oroszországban 2024. március 15. és 17. között rendezik. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogy azt lapunk is megírta, a Pentagon állítólag rájött, hogyan követheti le az orosz elnök mozgását. A Wired hírportál információi szerint megfigyelték a Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetében lévő telefonokat is: a biztonsági személyzet, a sofőrök és hasonló személyek telefonjait követték. Ennek eredményeként a PlanetRisk tudta, merre tart Putyin és kik vannak a környezetében.

Peszkov, Dmitrij
Dmitrij Peszkov (Fotó: Samil Zumatov)

Nem tudjuk, hogy pontosan mit [próbáltak megfigyelni]. Nem tudom, hogy ez az információ min alapul. Nem tudunk az említett cégekről, de természetesen titkosszolgálataink mindent megtesznek a biztonság érdekében

– hangsúlyozta a hírre Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, írta a TASZSZ.

Korábban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója beismerte Angela Merkel német kancellár lehallgatását. Ezt akkor Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke közölte. 

Angela Merkel volt kancellár választási plakátja (Fotó: Picture Alliance)

A német konzervatív politikus tagja volt annak az EP-delegációnak, amely Washingtonban tárgyalt az NSA nagy felháborodást kiváltó titkos adatgyűjtéséről. Brok akkor találkozott az NSA vezetőjével, aki elmondása szerint beismerte a kancellár és a német állampolgárok lehallgatását. 

Mindez egyoldalúan, a német hatóságok tudta nélkül történt. Az akkori hírek szerint Merkel mellett két korábbi kancellári riválisa, a szociáldemokrata Peer Steinbrück és Frank-Walter Steinmeier is a célpontok között volt.

U.S. President Obama kisses German Chancellor Merkel as Berlin Mayor Wowereit applauds at the Brandenburg Gate in Berlin
Obama amerikai elnök megcsókolja Merkel német kancellárt, miközben Wowereit berlini polgármester tapsol a berlini Brandenburgi kapunál  Fotó: Reuters)

Előtte pedig Párizsból érkezett hír arról, hogy az amerikai hírszerzés több tízmillió francia telefonbeszélgetést is lehallgatott. EU-tisztviselők jelentése szerint a dán titkosszolgálat segített Merkel után kémkedni az NSA-nak.

A vizsgálat azt állítja, hogy Dánia együttműködött az Egyesült Államokkal, hogy európai politikusok után kémkedjenek, írta a Politico.

A 2013-as Snowden-jelentések nyomán Obama elkötelezte magát, hogy abbahagyja a szövetségesei utáni kémkedést. Akkoriban a Le Monde azt írta, egyelőre nem világos, hogy a dán rendszereken keresztüli kémkedés az ígéret előtt vagy után történt-e. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő (Fotó: MTI/EPA/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.