Továbbra sincs ítélet a kémkedéssel vádolt WikiLeaks-alapító ügyében

Továbbra sem tudjuk, hogy London kiadja-e Julian Assange-ot, a WikiLeaks kémkedéssel vádolt alapítóját. Már öt éve ül a belmarshi börtönben, az Egyesült Államokban akár életfogytig tartó büntetésre is ítélhetik.

2024. 02. 21. 20:14
(FILES) WikiLeaks founder Julian Assange gestures from the window of a prison van as he is driven out of Southwark Crown Court in London on May 1, 2019, after having been sentenced to 50 weeks in prison for breaching his bail conditions in 2012. The High Court in London will begin on february 20, 2024 hearing WikiLeaks founder Julian Assange's final UK appeal against extradition to the United States to face trial over publishing secret military and diplomatic files. Washington wants the 52-year-old Australian citizen extradited after he was charged there multiple times between 2018 and 2020 in connection with WikiLeaks' 2010 publication of files relating to the US-led wars in Iraq and Afghanistan. (Photo by Daniel LEAL / AFP) Fotó: Daniel LEAL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha Julian Assange-ot kiadják, az veszélyes precedenst teremt, amelyben az Egyesült Államok kormánya kiadókat és újságírókat célozhat meg szerte a világon kiadatás és vádemelés miatt – jelentette ki Rosa Kulak, az Amnesty International Australia aktivistája.

Tegnap óta zajlik az Egyesült Királyságban az a meghallgatás, ahol a WikiLeaks-alapító ügyvédjei azért küzdenek, hogy Assange megkapja a jogot arra, hogy fellebbezést nyújtson be a 2022-es, az Egyesült Királyság belügyminisztere által ellenjegyzett kiadatási határozat ellen. Ha a bírósági procedúra végén az az ítélet születik, hogy Assange nem élhet a fellebbezés lehetőségével, akkor még az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat.

Assange nem volt jelen a tárgyaláson, egészségügyi állapota miatt videón sem követte az eseményeket.

Ahogy többen jósolták, nem született döntés a mai napon sem az ügyben, az ítéletet így egy későbbi időpontban hirdeti ki a bíróság.

Az ausztrál származású Assange akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat a tengerentúlon kémkedésért. Jelenleg már ötödik éve tölti büntetését a belmarshi börtönben. 

Donald Trump elnöksége idején élesztették fel azt az amerikai eljárást, amiben titkos anyagok megszerzésében és nyilvánosságra hozatalában játszott szerepe miatt vádolták kémkedéssel és számítógépes visszaéléssel. A WikiLeaks részleteket közölt az USA iraki és afganisztáni tevékenységéről, köztük egy helikoptertámadásról, amelyben 11 ember életét vesztette. Továbbá azzal vádolják, hogy Chelsea Manninggel, az amerikai hadsereg informátorával szövetkezett, hogy a Pentagon számítógépét feltörve titkos diplomáciai és katonai dokumentumokat tegyenek közzé. 

2012-ben politikai menedékjogot kapott Ecuadorban, ott a nagykövetségen tartózkodott, ezt 2019-ben visszavonták, ezután került börtönbe. 

A kiadatás ellen érvelők egészségügyi állapotára és a szólásszabadság védelmére hivatkoznak, míg az Egyesült Államokat képviselő ügyvédek szerint Assange megrongálta az USA biztonsági és hírszerző szolgálatait, és „súlyos és közvetlen kockázatot teremtett” a minősített dokumentumok nyilvánosságra hozatalával – olyan kockázatokat, amelyek ártatlan embereknek árthatnak és önkényes fogva tartáshoz vezethetnek.

Borítókép: Julian Assange (Fotó: Photo by Daniel Leal / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.