A NATO-katonák jelenléte Ukrajnában a konfliktus eszkalálódásához vezethet

A Financial Times közlésére reagálva Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, hogy nem titok, hogy NATO-katonák tevékenykednek Ukrajnában. Felhívta a figyelmet, hogy ez a konfliktus eszkalálódásához vezethet. Az orosz védelmi tárca beszámolt az elmúlt napok katonai eseményeiről és az ukrán veszteségekről.

Forrás: MTI2024. 02. 28. 18:54
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zaharova arra reagált, hogy a Financial Times című brit lap közölte: nyugati különleges erők tevékenykednek Ukrajnában. A publikáció azt követően jelent meg, hogy Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: az Európai Unióban felmerült, hogy katonákat vezényeljenek Ukrajnába.


– Senki előtt nem titok, hogy a NATO-országok katonái már régóta Ukrajnában vannak, és aktívan segítik az ukrán fegyveres erőket, egyebek között a Kijevnek átadott fegyverrendszerek működtetésében. (...) Macron semmi újat nem mondott – mondta a szóvivő.

Zaharova arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus eszkalációjához vezet, ha az uniós országok zsoldosokat küldenek majd Ukrajnába.

Az orosz erők a moszkvai védelmi tárca szerint az elmúlt nap folyamán elfoglalták a donyecki régióban lévő Sztepove (oroszul: Petrovszkoje) települést, miközben négy frontszakaszon előrenyomultak, és ugyanennyin 22 ukrán ellentámadást és támadást vertek vissza.

A legtöbb, szám szerint 11 ukrán roham az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg az orosz hadijelentés szerint. Az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén csaknem hétszáz katonát veszített, akik közül a legtöbben, szám szerint mintegy 230-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó radart, egy lőszer- és egy üzemanyagraktárt, hét harckocsit, hat gyalogsági járművet – közük két amerikai Bradleyt –, egy lengyel Krab önjáró és egy M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők három rakétáját, valamint 99 drónt.

Az orosz statisztika szerint meghaladta a 8200-at az ukrán hadsereg által a háború kezdete óta elveszített tábori lövegek és aknavetők száma.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (Forrás: MFA Russia / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.