A Tusk által bevezetett „korlátozott szükségállapot” egyre kevésbé korlátozott

Tusk a formális kihirdetés nélküli, korlátozott rendkívüli állapot módszereit kezdte alkalmazni, hogy letörje az elnök alkotmányos előjogait, és hogy magához vonja a hatalmat

2024. 02. 02. 15:28
null
Poland's Prime Minister Donald Tusk addresses the press as he arrives to attend a European Council meeting at the European headquarters in Brussels, on February 1, 2024. EU leaders are to gather in Brussels on February 1, 2024, for a meeting of the European Council, where they will discuss aid to Ukraine as the war nears its second anniversary. (Photo by JOHN THYS / AFP) Fotó: JOHN THYS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk módszerei arra irányulnak, hogy erőszakosan megtörje az elnök alkotmányos előjogait, és a teljhatalmat a saját kezébe összpontosítsa – erről ír Jan Rokita lengyel politikus és publicista a Sieci hetilapban, hívja fel rá a figyelmet a wPolityce lengyel hírportál. Mi ad neki erre lehetőséget, teszi fel a kérdést Rokita.

Erre a csendes társadalmi többség hallgatólagos beleegyezése, valamint Berlin és Brüsszel támogatása az „észszerűtlen lengyel hazafiság” brutális elfojtásához ad lehetőséget Tusknak, írja Rokita, aki szerint ezeken a helyeken örülnek a rövid távú nyereségnek, örülnek annak, hogy a „populisták”, azaz az épeszű erők háttérbe szorulnak.

„Minden egyes nappal egyre kevésbé lesz korlátozott ez a Tusk által erőszakkal bevezetett »korlátozott rendkívüli állapot«. Gyorsan egy brutális diktatúra felé csúszunk” – teszi hozzá Rokita. Szerinte a média örül, hogy Tusk ilyen hatékony. Nem ismerik a történelmet: ezt tette Bierut és Jaruzelski, ezt tette minden megszálló. Erről szól minden zsarnokság és minden törvénytelenség.

Opposition Leader Talks To Press Amid Chaos In Polish Politics
Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság politikai párt vezetője sajtótájékoztatót tart a párt székházában a Donald Tusk új kormánya és az előző kormány közötti jogi nézeteltérés okozta káosz közepette Varsóban 2024. január 26-án. Fotó: NurPhoto/Dominika Zarzycka

„Jaroslaw Kaczynski elnöknek igaza van, amikor csütörtöki nyilatkozatában, amelyben az alkotmánybíróság elleni támadásra figyelmeztet, kijelenti, hogy a lengyelországi hármas hatalommegosztás elemi elveinek megsemmisítéséről van szó” – fogalmaz Rokita. Kiemeli:

„A fékek és ellensúlyok rendszerének eltörlése azt fogja eredményezni, hogy Lengyelország – anélkül, hogy a térképen elfoglalt helye megváltozna – Európa határain kívülre kerül. Az alkotmánybíróság elleni támadás egy újabb lépés lesz a rendszerszintű jogtalanság felé vezető úton, amelyet Lengyelországban az elmúlt hetekben következetesen bevezettek.”

 

A Jog és Igazságosság elnöke így figyelmeztet:

Ráadásul ez az intézkedés máris az ügyészség hatékonyságának csökkenésével fenyeget minden büntetőügyben, és nagyon komoly kockázatot jelent, hogy bűnözők ezreit mentesítik a felelősség alól.

Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Adam Bodnar. Fotó: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

„Az, hogy Adam Bodnar megkérdőjelezi az országos ügyész legitimitását, azt eredményezi, hogy kétségessé válik, hogy Lengyelországban bármely ügyész legitim ügyész-e a büntetőeljárásokban. Ez vonatkozik mind a folyamatban lévő eljárásokra, mind számos már lezárt ügyre” – írja a cikk.

„A vádlottak védői Lengyelország-szerte tisztában vannak ezzel, és már több hete egyre nagyobb számban fogalmaznak meg indítványokat a büntetőeljárás megszüntetésére és az ügyfeleik ellen hozott ítéletek hatályon kívül helyezésére. Várható, hogy ezek a keresetek az elkövetkező hetekben tömegessé válnak” – írja Rokita. Hozzáteszi:

„A lengyel államrendszert lerombolják, a nyugati jogelveket elvetik, és ezt semmilyen propaganda nem tudja elfedni. A status quóhoz való visszatérés utólag sem lehetséges. Alig hét hete van a Tusk-kormány, és az alkotmány már csak egy darab papír. ”

„Ami engem elképeszt, az az a meggyőződésük, hogy örökre megnyerték Lengyelországot, és a hatalom soha nem fog megváltozni. Nem hiszem, hogy igazuk van” – írja a lengyel politikus.

 

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök az Európai Tanács ülésére érkezik az Európai Unió brüsszeli székhelyén, 2024. február 1-jén (Fotó: AFP/John Thys)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.