A világban zajló háborúkról egyeztetett Putyin és a kínai elnök

Ukrajnáról és Tajvanról is tárgyalt a két nagyhatalom elnöke.

Forrás: MTI2024. 02. 08. 15:38
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. március 21. A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfõ a moszkvai Kreml Palotában 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján. MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszej Majsev Fotó: Alekszej Majsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről tárgyalt egyebek között telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök – közölte csütörtökön a kínai központi televízió és a Kreml. A közelgő kínai újév alkalmából Putyin boldog Sárkány-évet kívánt a kínai népnek. Hszi bizakodását fejezte ki, hogy Oroszországot és Kínát új fejlődési lehetőségek várják. A két fél megállapodott, hogy folytatja az eszmecserét a kölcsönös érdeklődésre számot tartó stratégiai kérdésekről.

Hszi szorgalmazta, hogy Moszkva és Peking folytasson szoros stratégiai együttműködést az állami szuverenitás, a biztonság és a fejlődés érdekeinek védelme, valamint a külső erők belügyekbe való beavatkozásával szembeni ellenállás érdekében.

Putyin és Hszi a moszkvai tájékoztatás szerint a harmadik országokra kitérve érintette az ukrajnai helyzetet. Véleménycserét folytattak a közel-keleti helyzetről is, amellyel kapcsolatban megközelítésük teljes mértékben egybeesik abban, hogy a palesztin problémát politikai és diplomáciai eszközökkel, az általánosan elismert nemzetközi jog keretei között kell rendezni. Az orosz elnök az ázsiai–csendes-óceáni térség helyzetének megvitatása során megismételte a Tajvan kérdésével kapcsolatos elvi álláspontját, az egy Kína-politika támogatását. A Kreml szerint a felek rámutattak az országok közötti kapcsolatok példátlanul magas szintjére.

Kifejezték érdekeltségüket az együttműködés további előmozdításában minden területen, beleértve az energetikai, a pénzügyi, az infrastrukturális, a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági, a humanitárius és a sportcserekapcsolatokat. A két fél megerősített készségét a koordináció erősítésére az olyan többoldalú struktúrákban, mint az ENSZ, a BRICS vagy a Sanghaji Együttműködési Szervezet. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a telefonos megbeszélést követően újságíróknak egyebek mellett elmondta, hogy a felek elutasították a más országok belügyeibe való beavatkozás amerikai politikáját. Hszi egyúttal az elnökválasztási kampány sikeres lebonyolítását kívánta Putyinnak.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnököt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kremlben 2023. március 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Majsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.