„Orbán Viktor sokkal okosabb, mint sok más uniós vezető”

A brüsszeli uniós csúccsal, de még inkább Orbán Viktor miniszterelnök nevével voltak tele a nemzetközi hírportálok a héten. Vezető uniós politikusok a belga fővárosba érve is folyamatosan a magyar kormányfő nevét hangoztatták: a tét ugyanis nagy volt, mégpedig az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segély kérdése került terítékre.

2024. 02. 03. 8:48
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2024. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Rendkívül éles eszű politikus, sokkal okosabb, mint sok más uniós vezető” – fogalmazta meg gondolatait Orbán Viktor miniszterelnökről Andrew Tettenborn, a walesi Swansea Egyetem jogászprofesszora a The Spectator brit hírmagazin oldalán megjelent véleménycikkében. A szerző a csütörtöki uniós csúcstalálkozóval foglalkozott, melyen az Európai Unió Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélyéről tárgyaltak a tagállamok vezetői. Ahhoz azonban, hogy Kijevet tudják segíteni a hatalmas összeggel, a tömb minden tagjának meg kellett szavaznia azt. Brüsszel végül kompromisszumra kényszerült: az összeg nem haladhatja meg az 50 milliárd eurót, továbbá uniós szinten évente felülvizsgálatot tartanak.

Magyarország mindig is arra törekedett, hogy az orosz–ukrán konfliktusban a lehető legmegfontoltabban tartózkodjon

– emelte ki Tettenborn Orbán Viktor álláspontját.

A szerző egyúttal arra is rámutatott, miközben Ukrajna milliárdokat kap, jogállamisági okokra hivatkozva Brüsszel hatalmas összegeket tart vissza Magyarországtól, melyek még a világjárvány utáni helyreállítási alapból járnának hazánknak. Miközben a nemzetközi baloldali sajtó és politikusok – köztük Donald Tusk lengyel miniszterelnök – Orbán Viktor vereségeként könyvelték el az egyébként magyar javaslat alapján összeállított kompromisszumos megoldást, a Tettenborn azt a kérdést tette fel, „valóban vereség volt?”. Rámutatott: ha a miniszterelnök mégis megvétózta volna az Ukrajnának szánt segélyt, aligha lehetett volna ilyen módon milliárdokat kivonni Brüsszelből, hiszen a többi 26 tagállam továbbra is dönthetett volna a háború pénzelése mellett.

 

Hatalmas győzelemmel távozott Orbán Viktor az EU-csúcsról

A brit jogászprofesszor három pontban emelte ki a magyar miniszterelnök győzelmét. Egyrészt, bár a világjárvány utáni helyreállítási alapból járó pénzekről nem esett szó, biztosították hazánkat, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatást nem a Magyarországnak járó keretből fogják finanszírozni. Másrészt Orbán Viktor fontos üzenetet küldött az európai állampolgároknak: mégpedig azt, hogy az uniós elit egy „elkülönült csoport, amely nem érti meg a hétköznapi embereket” – fogalmazott a szerző.

A harmadik pontban pedig arra mutatott rá, miután a kormányfő igent mondott az ukrán támogatásra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem hagyhatja figyelmen kívül a magyar kormány követeléseit a kárpátaljai magyarok ügyében.

Noha Kijev szerint már eleget tett a nemzeti közösség érdekében, Magyarország a 2015 előtti jogokat követeli vissza.

Lehet, hogy a liberális elit utálja, de még mindig ő az az ember Európában, akire figyelni kell

– zárta cikkét Tettenborn.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.