Zelenszkij Washingtonnal tárgyalja meg Zaluzsnij menesztésének tervét

Folytatódik Volodimir Zelenszkij és a fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij közötti harc: az ukrán elnök ugyanis továbbra sem adta fel, hogy kirúgja a tábornokot, terveit még az Egyesült Államokkal is megosztotta. Elemzők azonban óva intik Washingtont a beavatkozástól, és figyelmeztettek Zaluzsnij menesztésének lehetséges súlyos következményeire is.

2024. 02. 03. 7:46
ZALUZSNIJ, Valerij
Kijev, 2023. december 26. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erõk fõparancsnoka sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 26-án. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tervet készített elő az ukrán kormány a fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a kirúgására, melyet még a Fehér Ház részére is eljuttattak – értesült a Reuters hírügynökség. Egy, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalához közel álló személy ugyanis arról számolt be, a felek között részben az 500 ezer új katona behívása miatt alakult ki vita, és egyelőre szünetel Zaluzsnij felmentésének folyamata, amíg Kijev kidolgozza a következő lépéseket. Egy másik forrás pedig már arról adott hírt, a leváltás tervét az amerikaiakkal is megosztották, ám a Fehér Ház leszögezte, Ukrajna szuverén döntéséről van szó, nem foglalnak állást az ügyben.

A The Washington Post amerikai napilap szerint az, hogy a hírek még a Fehér Házig is eljutottak, egyértelműen jelzi, hogy az Egyesült Államok nemcsak Ukrajna legerősebb katonai támogatója, hanem nagy politikai befolyással rendelkezik.

Zelenszkij még nem adott ki hivatalos rendeletet tábornoka menesztéséről, egyelőre nem tudni, mikorra várható a felmentése.

 

Milyen következményei lehetnek Zaluzsnij menesztésének?

Egyre több figyelmeztetés érkezik azonban arra vonatkozóan, milyen hatása lesz Zaluzsnij eltávolításának. A The Washington Post kiemelte, a tábornok az ukrán társadalom egyik legnépszerűbb alakja, távozása a fronton harcoló katonák moráljára is hatással lehet, emellett a nyugati támogatók bizalma is meginoghat. Szakértők szerint olyan ügyről van szó, amelybe az Egyesült Államoknak nem szabad belekeverednie – noha korábbi híradások szerint ez már megtörtént.

Ha Zaluzsnijt kirúgják, zavargás törhet ki

– idézett a Bloomberg amerikai televíziós hálózat egy, a fronton harcoló ukránt. A 38 éves katona hozzátette: „Ha nem lenne Zaluzsnij, már mindannyian oroszul beszélnénk”.

Az ukrán elnök és a főparancsnok között az elmúlt időszakban több vita is volt, Zaluzsnijt politikai ambíciókkal is meggyanúsította az államfő. A felek kapcsolatát stratégiai nézeteltérések is beárnyékolják: míg a tábornok félmillió katona behívását javasolta, Zelenszkij elutasította azt. Zaluzsnijt 2021 júliusában nevezték ki a főparancsnoki posztra, ezzel ő lett az első olyan vezető az ukrán hadseregben, akit már Ukrajnában képeztek ki.

Borítókép: Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erõk fõparancsnoka (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.