Újabb háború fenyeget a Közel-Keleten, ezúttal Amerika részvételével + videók

Fokozódik a feszültség a Közel-Keleten: közel egy héttel azután, hogy Irán által támogatott fegyveresek amerikai katonákat öltek meg Jordániában, az Egyesült Államok Szíriában és Irakban vett célba olyan célpontokat, melyek kapcsolatban állnak az iráni Forradalmi Gárdával. Washington közölte, a következő napokban újabb katonai műveletekre készül.

2024. 02. 03. 6:47
null
Földközi-tenger, 2017. április 7. Az amerikai haditengerészet információs hivatala által 2017. április 7-én közreadott képen a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó, amerikai Porter irányított rakéta-romboló fedélzetérõl induló Tomahawk manõverezõ robotrepülõgépek légicsapást mérnek a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul az április 4-i feltételezett vegyifegyver-támadásért. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet) Fotó: SEAMAN FORD WILLIAMS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 85 célpont ellen intézett támadást az amerikai hadsereg pénteken Irakban és Szíriában – számolt be a Reuters hírügynökség. Mindkét közel-keleti országban olyan helyszíneket vettek célba, melyek értesüléseik szerint az iráni Forradalmi Gárdával állnak kapcsolatban, válaszul a múlt vasárnapi jordániai támadásra, melyben három amerikai katona vesztette életét. A The Telegraph brit napilap kiemelte, a Teherán által támogatott fegyveresek az elmúlt három hónapban több mint 160 támadást hajtottak végre a térségben állomásozó amerikaiak ellen.

A hírügynökség szerint az amerikai célpontok között parancsnoki és irányítási központok voltak, továbbá rakétákat, valamint rakéták és drónok tárolására alkalmas létesítményeket semmisítettek meg. Célba vettek mindemellett logisztikai épületeket is.

Az amerikai hadsereg közleményében kiemelte, a támadások a félkatonai Kudsz Haderőt érték, mely a Forradalmi Gárdához tartozik, elsősorban katonai hírszerzéssel, külföldi kémkedéssel foglalkozik. A szervezet az egész Közel-Keleten jelen van. Az iráni Tasnim hírügynökség szerint vannak áldozatai a támadásoknak, eddigi híradások szerint Szíriában legalább 18-an vesztették életüket, ám ezt egyelőre Washington nem erősítette meg. Douglas Sims amerikai altábornagy, az egyesített vezérkar műveleti igazgatója azonban elmondta, a támadásokat annak tudatában hajtották végre, hogy lesznek áldozatok.

A történtekre reagálva Szíriában arról számolt be a sajtó, hogy a szíriai–iraki határon lévő létesítményeket érte az „amerikai agresszió”, Bagdad pedig arra figyelmeztetett, instabilitás alakulhat ki a régióban.

A légicsapások sértik Irak szuverenitását, aláássák az iraki kormány erőfeszítéseit, és olyan fenyegetést jelentenek, amelyeknek súlyos következményei lehetnek Irakra és a régióra nézve

– közölte Jahja Raszúl iraki katonai szóvivő.

Az arab ország az utóbbi időben már többször felszólította az amerikaiak vezette nemzetközi koalíciót, hagyják el Irakot, ám lapunknak Szalai Máté, a Ca’ Foscari Egyetem kutatója arról beszélt, hosszú folyamatról van szó, mely aligha fog a közeljövőben lezajlani. Az al-Dzsazíra pánarab hírportál szerint az Egyesült Államok tájékoztatta Irakot a támadások előtt – erről John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője számolt be.

A térségben a Hamász tavaly október 7-i, Izrael elleni támadásával robbant ki újabb háború, azóta pedig folyamatosan látni az eszkaláció jeleit. A Fehér Ház közölte, újabb katonai műveletek várhatók a következő napokban a Teherán által támogatott fegyveres csoportok ellen. A pénteki támadások után a Forradalmi Gárda ellen újabb szankciókat jelentett be Washington.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Amerikai haditengerészet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.