Zelenszkij csúnya játékot űz

Heteken belül az orosz–ukrán háború második évfordulójához érünk, amelynek kapcsán az orosz és az ukrán nagykövetnek tettük volna fel kérdéseinket. Ám a budapesti ukrán nagykövetség megkeresésünkre válaszolva közölte, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még nem nevezte ki a magyarországi kirendeltség vezetőjét. A Magyar Nemzetnek Gyarmati István volt diplomata arról beszélt, amikor a fogadó országnak megküldi egy adott állam az agrémentet, azaz a fogadónyilatkozatot, abban a leendő nagykövet neve és életrajza már szerepel.

2024. 02. 07. 9:56
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos időszak elé néz Ukrajna és Oroszország: azon túl, hogy február 24-én lesz két éve, hogy kirobbant az ukrajnai háború, Oroszországban elnökválasztást tartanak március 15–17. között, továbbá március végén lenne esedékes Ukrajnában is az államfőválasztás, amelyet a háborúra való tekintettel elhalasztottak. Az aktuálpolitikai témákban Kijev és Moszkva budapesti nagykövetségeit kerestük meg, hogy a kirendelt nagykövetek válaszoljanak a Magyar Nemzet kérdéseire, ám az ukránoktól meglepő választ kaptunk.

 

Zelenszkij nem hagyta jóvá az új ukrán nagykövet kinevezését
Ebben a levélben jelentette ki a budapesti ukrán nagykövetség munkatársa, hogy Volodimir Zelenszkij még nem írta alá az új nagykövet megbízólevelét

A nagykövetség válaszából ugyanis az derült ki, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem nevezte ki a kelet-európai ország budapesti nagykövetét.

 

Zelenszkij még nem nevezte ki az új budapesti nagykövetet

Tavaly nyáron a sajtóban sorra jelentek meg a hírek arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jóváhagyta a leendő nagykövet, Fegyir Sándor agrémentjét, azaz a befogadó nyilatkozatot. Sőt, már olyan is volt, aki interjút készített az új (most már tudjuk, nem létező) ukrán nagykövettel. Ahhoz azonban, hogy a diplomata Kijevet képviselje hazánkban, személyesen kell Budapestre érkeznie és megbízólevelét át kell adnia Novák Katalinnak, ám ehhez elengedhetetlen, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hivatalosan kinevezze a budapesti kirendeltség élére. Az üggyel kapcsolatban levelet írtunk a Sándor-palotának, hogy megtudjuk az ukrán nagykövetségtől kapott levélben foglaltak tényleg megfelelnek-e a valóságnak, vagyis a nagykövet kinevezése Volodimir Zelenszkijnél megakadt.

Fegyir Sándor közösségi oldalain jelét sem látni annak, hogy Magyarországra készülne, tavaly decemberben olyan híradások is megjelentek, a kárpátaljai származású jelöltet Kijevből tartják vissza.

Egyrészt Fegyir Sándor a hadseregben szolgál és nem egyszerű folyamat a leszerelés, másrészt a kijevi külügyminisztériumban bő másfél hónappal ezelőtt még nem volt egyetértés a személyéről.

Korábban úgy értesültünk, nem mindenki szeretné látni az ukrán–magyar kapcsolatok javulását, és igyekeznek intenzíven megfúrni, hiszen noha a magyar felmenőkkel rendelkező jelölt egy gesztus is volt Ukrajna részéről hazánk irányába.

Természetesen szerkesztőségünk a jövőben is fenntartja az ukrán nagykövetnek tett ajánlatot, hogy interjút adjon a Magyar Nemzetnek.

 

Hogyan néz ki egy nagykövet kinevezése?

Arról, hogy egy diplomata hogyan jut el hazájából a fogadó ország nagykövetségére, Gyarmati Istvánt kérdeztük. A volt diplomata elmondta, a leendő nagykövetek kinevezése a külügyminiszter és a miniszterelnök joga, akik javaslataikat – utóbbin keresztül – a köztársasági elnökhöz juttatják el. A kezdeményezést többféle vizsgálat is megelőzi, köztük nemzetbiztonsági vizsgálat. A kihelyezés úgy működik egy nagykövet esetében, hogy kérni kell a fogadó ország hozzájárulását, amit a régi francia diplomácia nyelve után agrémentnek hívnak.

Tehát a küldő ország külügyminisztériuma kérést küld az országnak, ahová akkreditálni szeretné a nagykövetet. A kérést megvizsgálják, majd visszaírnak, hogy egyetértenek-e, vagy nem

– magyarázta Gyarmati István.

Fegyir Sándor ukrán nagykövetjelölt (Forrás: Facebook)

Kiemelte, a megtagadás okát nem kell megindokolni, de általában nagyon nyomós ok áll a háttérben. Amennyiben azonban egyetértenek a küldő ország által javasolt személlyel, általában rövid időn belül válaszol a fogadó ország, de ez akár hónapokig is eltarthat, amit szintén nem kell megindokolni. Gyarmati István elmondta, amint a fogadó ország elfogadta az agrémentet, a leendő nagykövet már érkezhet is az országba, ám nagyköveti feladatokat akkreditáció hiányában még nem láthat el. Az akkreditációs folyamat azzal kezdődik, hogy a diplomata az államfő által kiállított megbízólevél másolatát átadja a fogadó országnak – a szakértő azonban kiemelte, bevett szokás, hogy a megbízóleveleket összegyűjtik, és egyszerre több nagykövet adja át azokat.

Borítókép: Fegyir Sándor ukrán nagykövetjelölt (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.