Lujza 2024. március 2.
logo

Miért várat magára négy hónapja az új ukrán nagykövet?

László Dávid
2023.12.11. 05:15
Miért várat magára négy hónapja az új ukrán nagykövet?

Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 8-án írta alá Fegyir Sándor új ukrán nagykövet befogadónyilatkozatát, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette tárca pedig augusztus 22-én szintén megadta az ellenjegyzést. 

Majd négy hónapja tehát, hogy lényegében minden akadály elhárult a diplomata érkezése elől, mégis várni kell rá. 

Sőt, közösségi médiás bejegyzései alapján nem úgy tűnik, hogy a kárpátaljai származású, magyar felmenőkkel is rendelkező jelölt különösebben készülődne az indulásra, továbbra is katonaként szolgál. A ráérősség annak fényében különösen érdekes, hogy a Szabad Európa és az Index idén nyáron megszellőztette, hogy a köztársasági elnök politikai okokból, szándékosan „helyezte hátrébb az új ukrán misszióvezető aktáját”, aki így már március óta várakozik. Összehasonlításképpen, Heizer Antal kijevi magyar nagykövet májusban vette át a megbízólevelét Novák Katalintól, és szeptemberben már el is foglalta állomáshelyét.

Információink szerint Fegyir Sándort valójában Kijevből tartják vissza. Forrásaink úgy vélik, ennek egyrészt bürokratikus oka van: nem egyszerű valakit leszerelni a hadseregből és átvinni diplomatának. Másrészt politikai: ugyanis a kijevi külügyminisztériumban sincs egyetértés a személyéről. 

Úgy tudjuk, hogy nem mindenkinek tetszenek a magyaroknak tett gesztusai, ezért akik nem szeretnék látni az ukrán–magyar kapcsolatok javulását, igyekeznek intenzíven megfúrni.

 Hogy végül kinek a javára dől majd el a vita, arról megoszlanak a vélemények. Egyes forrásaink szerint hamarosan felgyorsulhatnak az események, már tényleg csak a bürokratikus akadályokat kell leküzdeni, és megérkezhet Budapestre. Mások szerint viszont aggodalomra adhat okot, hogy még a külügybe sem került át, tehát a diplomáciai felkészítése sem kezdődhetett meg, így az sem elképzelhetetlen, hogy idővel inkább visszavonják a jelölését. A késlekedéssel kapcsolatban lapunk kereste az ukrán nagykövetséget is, de lapzártáig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Döntő lehet, hogy a közeljövőben közelednek-e az álláspontok az ukrán–magyar viszonyban. Némi elmozdulás már látható a holtpontról, hiszen múlt pénteken az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvényt, figyelembe véve az uniós ajánlásokat is. – Ukrajnában nyolc évvel ezelőtt kezdték el elvenni a magyar közösség jogait, azóta folyamatos a jogfosztás. Az ukrán parlament tegnapi döntését természetesen alaposan értékelni fogjuk, az azonban már most látszik, hogy az messze van a 2015-ös jogok visszaadásától. Ezzel együtt folyamatosan figyelemmel követjük a végrehajtást – reagált röviden a fejleményekre szombaton Menczer Tamás külügyi államtitkár.

Borítókép: Fegyir Sándor ukrán nagykövetjelölt. (Fotó: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.