Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Orbán Viktor az ukrán elnökkel is tárgyalt Argentínában + videó

Mindketten az új argentin elnök beiktatásán vettek részt.

2023. 12. 10. 18:24
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir; MILEI, Javier
Az új argentin elnök beiktatása Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök röviden tárgyaltak Buenos Airesben az új argentin elnök beiktatásának margóján – derült ki az NV ukrán média X-en közzétett bejegyzéséből. A szűkszavú leírás alapján a vezetők rövid megbeszélést folytattak az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, ahol Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai is napirendre kerülhetnek. A felvételen az látszik, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetnek, de az nem derül ki, hogy miről. 

Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta, Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Ukrán híradások szerint a felek az argentin parlamentben váltottak röviden szót. Emlékeztettek rá, hogy az ukrán elnök korábban Emmanuel Macron francia elnökkel beszélt telefonon, aki pénteken a magyar kormányfőt fogadta.

Korábban lapunk is megírta, hogy az ukrán elnöki hivatal vezetője telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A tárgyalás során Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját. Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. 

A háború kirobbanása óta meglehetősen szokatlan esemény, hogy az ukrán elnök külföldre utazzon, különösen egy új államfő beiktatására. Elképzelhető, hogy azért is vállalta a hosszú utat Buenos Airesbe, hogy személyesen is szót válthasson Orbán Vitkorral. 

Az Európai Unió állam- és kormányfői jövő héten találkoznak. A magyar kormányfő korábban többször egyértelművé tette, hogy mivel a tagországok között nincs egyetértés, ezért a legjobb lenne, ha a csúcson napirendre sem kerülne Ukrajna uniós csatlakozásának ügye. 

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.