Az ír gazdák is tüntetésre készülnek + videók

Ők is elégedetlenek a helyzetükkel, kiállnak a kontinens gazdái mellett.

2024. 02. 01. 20:55
null
Ellwangen, 2024. január 10. A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Ellwangenben 2024. január 10-én. A mezõgazdasági termelõk január 8-án indítottak útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot Németországban. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ír gazdák csütörtök este országos tiltakozást tartanak, ezzel szolidaritásukat fejezve ki a többi EU-tagállam gazdálkodóival. Az elmúlt hetekben sok európai országban vonultak utcára traktorokkal a gazdák, amelyek végül hatalmas tüntetésekbe torkolltak Brüsszelben, amikor az EU vezetői döntő jelentőségű csúcstalálkozóra gyűltek össze.

A mezőgazdasági dolgozók Európa-szerte sok kihívással küzdenek, beleértve az EU környezetvédelmi szabályozását, a támogatásokat, az adókat és a függőben lévő EU–Mercosur megállapodást.

Az ír gazdák szintén elégedetlenek a helyzetükkel

– mondta Cathal MacCarthy, az Irish Creamery Milk Suppliers Association médiaigazgatója az Euractivnak.

Általános elégedetlenség tapasztalható a gazdálkodókat terhelő környezetvédelmi szabályozás miatt, a kis haszonkulccsal eladható termékek és az ebből fakadó alacsony jövedelemmel kapcsolatban, amelyektől a gazdálkodók már nagyon régóta szenvednek.

Nagy a támogatottsága a tüntetéseknek mind Írországban, mind a kontinensen – mondta.

Az Irish Farmers' Association (IFA) bejelentette nemzeti tanácsának döntését, miszerint csütörtökön 19 és 21 óra között minden megyében tiltakozásra kerül sor.

Az IFA elnöke, Francie Gorman szerint az ír gazdálkodókat éppúgy frusztrálják a történtek, mint más országok gazdáit.

Úgy érzik, hogy a brüsszeli bürokraták és a mezőgazdasági minisztérium tisztviselői uralják őket, akik távol állnak a napi gazdálkodás valóságától

− mondta Gorman az akció előtt.

Az ír marhahús- és tejtermelők aggodalmai megegyeznek más európai gazdálkodók aggodalmaival, akik hetek óta tiltakoznak.

MacCarthy elmondta, hogy az ír marhahús- és tejtermelők úgy vélik, hogy nem kapnak méltányos kompenzációt az általuk megtermelt élelmiszerekért, tekintettel a környezetvédelmi előírások miatt megnövekedett termelési költségekre.

MacCarthy aggodalmát fejezi ki amiatt is, hogy a gazdálkodókra kényszerített újabb és újabb környezetvédelmi előírások arra késztetik az ír marhahús- és tejtermelőket, hogy termelésüket olyan országokba helyezzék át, ahol lazább a szabályozás és kevésbé fenntartható a termelés.

További vita tárgya az EU-nak a dél-amerikai Mercosur tagországaival kötött megállapodása, amely ....a blokkok közötti kereskedelmi akadályokat.

Elfogadhatatlan és abszurd az az elképzelés, hogy miközben az EU környezetvédelmi szabályozásokkal tartja sakkban a saját gazdáit, megállapodást kötne dél-amerikai országokkal közel 100 000 tonna marhahús vámmentes exportjáról… elfogadhatatlan és abszurd

– mondta MacCarthy.

MacCarthy azt mondta, hogy a marhahús más országokból történő importja az EU belföldi marhahústermelésének a végét jelentené.

A francia gazdálkodók hasonlóan gondolják, ami miatt a francia kormányzat nem is támogatja a Mercosur-megállapodást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.