Bizalmatlansági indítvány Salvini ellen

Bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezi az olasz ellenzék Matteo Salvini kormányfő-helyettes, infrastruktúráért felelős miniszter ellen.

2024. 02. 23. 13:26
SALVINI, Matteo
Milánó, 2023. február 13. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje gyõzött az elõzõ napi lombardiai és laziói tartományi választáson. MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadja a baloldal Salvinit, mivel nem ítélte el egyértelműen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér halála miatt Putyin orosz elnököt. Míg az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! kormánypártok képviselői az orosz kormányt tették felelőssé az ellenzéki vezér haláláért, addig Salvini úgy fogalmazott: Navalnij halálának okáról az orvosok döntenek. 

NAVALNIJ, Alekszej
2019. augusztus 22-i kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről a meghallgatása előtt egy moszkvai bíróságon. Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Az olasz ellenzék is szolidaritását fejezte ki a börtönben, tisztázatlan körülmények között elhunyt Navalnij váratlan elhalálozása kapcsán, melyért véleményük szerint a kormányon lévő rendszer vonható felelősségre. Az ellenzék szerint ellentmondásos a Liga főtitkárának és néhány politikusának Moszkvához fűződő viszonya. 

A bizalmatlansági indítványt Carlo Calenda, a baloldali Akció párt elnöke kezdeményezte. Rövid időn belül csatlakozott Giuseppe Conte az Öt Csillag Mozgalom elnöke is, annak ellenére, hogy a párt következetesen nemmel szavazott az elmúlt két évben a kijevi fegyverszállítmányok küldéséről. Salvini eltávolításának kísérletéhez csatlakozott a baloldali Demokrata Párt is.

Azt követelik, hogy a kormányfő-helyettes tisztázza Valgyimir Putyin orosz elnökhöz és pártjához fűződő kapcsolatát, valamint bontsa fel azon megállapodást, melyet a Liga 2017-ben kötött az Egységes Oroszországgal. 

Elfogadhatatlan, hogy egy kormánypárti elnök Putyin pártjának szövetségese – nyilatkozta a bizalmatlansági indítvány kezdeményezője, Carlo Calenda. A baloldali politikus úgy fogalmazott: – Ukrajna értünk küzd. Azért, hogy távol tartsa Putyint a NATO-tól. 

Arra is utalt, hogy az orosz ipar hadiiparrá alakult, miközben Európa fegyverkészletei kifogyóban vannak, nem tud több lőszert küldeni Ukrajnának. Úgy véli, csak egy európai védelmi összefogással lehet elkerülni egy orosz háborút.

Az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország! kormánypártok politikusai bejelentették: nemmel fognak voksolni a bizalmatlansági szavazáson. Úgy vélik, az ellenzék politikai játszmáiról van szó, de a kormánypártok kiállnak koalíciós partnerük, a Liga mellett. 

Matteo Salvini kormányfőhelyettes úgy nyilatkozott az eset kapcsán a Rai3 csatornának, hogy nem aggasztja az ellenzék támadása, amúgy is minden héten valakinek a lemondását követelik. Utalt arra is, hogy hozzászokott a baloldali támadásokhoz, ő az egyedüli politikus, akit tizenöt év börtön fenyeget, amiért megállított egy spanyol felségjelzésű civil hajót, amely illegális bevándorlókat szállított Olaszországba.

Salvini továbbra is azt hangsúlyozta: belügyminiszteri kötelességének tartotta az ország határainak védelmét, és máig büszke arra, amit tett.

 

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.