Elegük lett a magyar gazdáknak is

Jövő pénteken a záhonyi határnál fognak tiltakozni a gazdálkodók az Európai Bizottság döntése ellen, amely újabb egy évre lehetővé tenné az ukrán termények vámmentes behozatalát – közölte Jakab István, a Magosz elnöke.

Forrás: Világgazdaság2024. 02. 02. 13:22
Gazdák tiltakozó akciója
Fotó: Magosz / Facebook Forrás: Magosz Facebook oldal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mához egy hétre Záhonyban ott lesznek a gazdálkodók a traktorokkal – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a Kossuth rádióban. A gazdálkodók jövő pénteken fognak tiltakozni a záhonyi határnál az Európai Bizottság döntése ellen, írja a Világgazdaság

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk

A bizottság szerdai előterjesztése újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát az unióba, sőt immár Moldovának is megadná ezt a lehetőséget – mutatott rá a Magosz elnöke. Ez lényegében dömpingárak kialakulását jelenti az unión belül, miután olyan termékekkel kell versenyre kelniük, amelyeknek előállítása során semmilyen uniós elvárást nem kell teljesíteni. 

A Magosz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kiadott közleményében jelezte, támogatja a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak. 

Emlékeztettek arra, hogy a magyar kormány a hazai gazdáknak nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között:

  • a gázolaj jövedéki adójának visszatérítése eddig és ezután is biztosított,
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló,
  • megtiltották a földadó kivetésének lehetőségét,
  • hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembemenve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt.

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeinket 

– közölte a Magosz és a NAK a közös közleményben. Az ukrajnai termékek vámmentes behozatala ellen Nagy István agrárminiszter is tiltakozott.

Nagy István szerint Brüsszel ismét cserben hagyta a kelet-európai gazdálkodókat, hiszen az Ukrajnának biztosított autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedést úgy tervezi meghosszabbítani 2025 júniusáig, hogy semmilyen megoldást nem javasol az ukrán gabonaimport okozta problémák kezelésére. 

A miniszter kifejtette: Magyarország egészen addig fenntartja az Ukrajnából érkező termékek nemzeti importtilalmát, amíg nem születik azzal egyenértékű nemzetközi megoldás.  

A Magosz és a NAK korábban már felvonult a záhonyi határhoz. 

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Magosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.