Ennyit kell fizetni az embercsempésznek az Európai Unióba való bejutásért

Továbbra is virágzik az emberkereskedelem a Földközi-tengeren a civil hajók is aktívan tevékenykednek a térségben. Az olasz sajtó arról számol be, hogy VIP tengeri átkeléssel érkeznek Olaszországba a jómódú illegális bevándorlók Tunéziából.

2024. 02. 22. 12:30
null
Lampedusa-sziget, 2023. szeptember 18. Afrikai illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa olasz sziget Molo Favaloro kikötõjébe 2023. szeptember 18-án. Az elõzõ napon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megtekintette a túlzsúfolt lampedusai migránsközpontot, és meghallgatta a helyi lakosság panaszait. Von der Leyent Meloni hívta meg a helyzet súlyosságának felmérésére, ugyanis a napokban összesen több mint 10 ezer migráns érkezett a 6300 lakosú dél-olaszországi szigetre. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy teljesítményű motorral felszerelt gumicsónakon, kis létszámban, gyors és biztonságos körülmények között szállítják Olaszországba az embercsempészek a kiváltságos helyzetben lévő migránsokat. 

Az átkelés ára ez esetben három-hatezer euró között mozog. Az olasz hatóságoknak összetett nemzetközi együttműködéssel sikerült leleplezniük egy embercsempész bandát, amely Tunéziából utaztatta a tehetősebb személyeket az országba. A bűnbanda hat olasz és hat tunéziai tagból állt, akik 2022-óta szervezték az illegális tengeri átkeléseket. Az olasz összekötő személyek egyfajta garanciát jelentettek az utazás sikeres kimeneteléhez. A tengerészet több hónapon át megfigyelő rendszeren keresztül követte a bandát.

A nagy teljesítményű motoroknak köszönhetően jelentősen lecsökkent az utazás ideje, a balesetek előfordulása, valamint az ellenőrzés és letartóztatás lehetősége is. Profi pilóták vezették a gumicsónakokat és nem Lampedusa szigetén, hanem Szicília partjainál tettét szárazföldre az utasokat. Bár ily módon meghosszabbodott az utazás, de jelentősen kisebb volt a lebukás veszélye. 

Az olasz hatóságoknak nyolc embercsempészt sikerült letartóztatniuk. Négy ellen nemcsak emberkereskedés miatt indítottak kivizsgálást, hanem azért is, mert menekülés közben rálőttek az olasz pénzügyőrség hajójára. A bánbanda összesen 73 illegális bevándorlót juttatott Olaszországba. Közülük 19 személyt tartóztattak le, mivel második alakalommal tettek kísérletet arra, hogy illegálisan lépjenek be az országba. A biztonságos utazást garantáló gumicsónakot az olasz fél biztosította, amelynek kilencvenezer eurót érkezett a számlájára Tunéziából.

Az olasz sajtóhírekből az is kiderül, hogy továbbra is aktívan tevékenykednek a civil szervezetek hajói a Földközi- tengeren. A Geo Barents civilhajó szerdán Bariban kötött ki. Három mentőakciót hajtott végre és 121 személyt szállított a szárazföldre, amelyből 15 felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú. 

Két nő holtteste is volt a hajó fedélzetén, akik nem élték túl a tengeri átkelést. Az Ocean Viking civilhajó folytathatja tevékenységét a Földközi-tengeren, azt követően, hogy Brindisiben a közigazgatási hivatal húsznapos leállásra büntette. A civil hajó ugyanis az olasz belügyminisztérium szabályait megsértve több mentési műveletet hajtott végre Líbia partjainál.

Borítókép: Afrikai illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa olasz sziget Molo Favaloro kikötőjébe 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.