Egy ukrán felmérés szerint Magyarország az ellenséges országok listáján szerepel

A kutatás arra is rávilágít, hogy az ukránoknak megváltozott a lengyelekhez való hozzáállása is, a határon zajló tüntetések beárnyékolták a korábbi barátságot.

Forrás: Do Rzeczy2024. 02. 22. 11:50
null
Kijev, 2022. március 10. Szinte elnéptelenedett utca Kijevben 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes Fotó: Miguel A. Lopes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok túlnyomó többsége Oroszországot (97 százalék), Fehéroroszországot (90 százalék) és Iránt (75 százalék) ellenséges országnak tartja. Ezt bizonyítják a Rating Group szociológiai felmérésének eredményei, írta meg a lengyel Do Rzeczy.

Lengyel és ukrán zászlók
Lengyel és ukrán zászló Illusztráció (Fotó: PAP / Darek Delmanowicz)

A válaszadók szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság (egyenként 81 százalék), Németország (80 százalék), Lengyelország és Litvánia (egyenként 79 százalék), Kanada (78 százalék), Franciaország (70 százalék) és Japán (55 százalék) barátságos Ukrajnával szemben.

„Lengyelország továbbra is barátságos ország az ukránok többsége számára, azonban pozitív megítélése a tavalyi 94 százalékról 79 százalékra csökkent az előző évhez képest. Emellett 79 százalékról 33 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik Lengyelországot egyértelműen barátságosnak tartják” – áll a felmérésben.

A kutatók megjegyezték, hogy a júniusi 61 százalékról mostanra 35 százalékra csökkent azok aránya, akik meg vannak győződve arról, hogy az Egyesült Államok egyértelműen barátságos. A válaszadók most nagyobb valószínűséggel választják az „inkább barátságos” opciót.

A felmérés arra is rámutat, hogy Kína és Magyarország is szerepel az ellenséges országok listáján – az ukránok 58, illetve 52 százaléka gondolja így.

„Izraelt semlegesnek és barátságosnak tartják: 44 százalék semlegesnek, 38 százalék barátságosnak minősítette. Törökországot az ukránok semlegesebb országnak tartják (51 százalék). Ugyanakkor 2023 júniusához képest nőtt a Törökországot barátságosnak tekintők aránya” – olvasható a felmérésben.

 

Tiltakozás a határon

A felmérést kommentáló ukrán média rámutat, hogy a lengyelekhez való viszonyulás megváltozása szorosan összefügg a határon a fuvarozók és a gazdák tiltakozásával.

Lengyel gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek az észak-lengyelországi Gdanskban 2024. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa)

A lengyel gazdák ellenzik az EU klímapolitikáját és a keletről érkező árubehozatalt. A lengyel hatóságok keresik a megoldást a válságra.

Borítókép: Szinte elnéptelenedett utca Kijevben 2022. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.