Ez lesz a kulcskérdés az amerikai elnökválasztáson

Az amerikaiak csaknem kétharmada szerint „nagyon súlyos probléma” az illegális bevándorlás, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy a menedékkérőknek kérelmük elbírálásáig Mexikóban kellene maradniuk. Az illegális migráció egyre inkább kulcskérdéssé válik az elnökválasztási küzdelemben.

2024. 02. 27. 15:01
null
Tijuana, 2018. november 14. Az Egyesült Államokba igyekvõ közép-amerikai bevándorlók a mexikói-amerikai határkerítésen a Baja California mexikói állambeli Tijuana tengerpartján 2018. november 13-án. A migránskaraván elõõrseként érkezõ mintegy 350 ember autóbuszokkal érte el az amerikai határ tijuanai szakaszát. MTI/EPA/EFE/Joebeth Terríquez Fotó: Joebeth Terríquez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Központi kérdés lesz az illegális migráció az idei elnökválasztás során az Egyesült Államokban. Az amerikaiak többsége, 53 százaléka támogatja, hogy felépüljön a fal a mexikói határon. Ez az első alkalom, hogy az amerikaiak többsége támogatja a határzárat, amióta a Monmouth 2015-ben elkezdett közvélemény-kutatást végezni a kérdésről – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Illegális migráció: bevándorlók jutnak be az Egyesült Államokba a mexikói határkerítésen levő résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

Mint arról beszámoltunk, Joe Biden amerikai elnöknek beiktatása után első dolga volt leállítani az elődje, Donald Trump által megkezdett építkezést, majd a Biden-kormányzat később csendben elkezdte elárvereztetni a már megvásárolt építőanyagokat.

A Monmouth Egyetem független közvélemény-kutató intézetének friss felmérésében a megkérdezettek 61 százaléka vélte úgy, hogy az illegális bevándorlás „nagyon súlyos probléma”.

Az illegális bevándorlás az idei elnökválasztás egyik meghatározó kérdésévé vált. Más Monmouth-felmérések szerint ez Biden [elnök] leggyengébb politikai területe, többek között a demokraták körében is

− mondta Patrick Murray, az intézet igazgatója.

Hasonlóképpen, az amerikaiak 61 százaléka szerint a határon politikai menedékjogot kérő bevándorlóknak Mexikóban kellene maradniuk, amíg kérelmüket feldolgozzák. Csupán a válaszadók 35 százaléka engedné be őket az Egyesült Államokba a várakozás ideje alatt.

A héten mindkét valószínű elnökjelölt ellátogat a mexikói határhoz. Biden a texasi Brownsville-ben az amerikai határőrség ügynökeivel beszélget, míg Trump a texasi Eagle Passban tart beszédet.

Eagle Pass és környéke illegális migráció szempontjából a legnehezebb helyzetben helyzetben lévő települések közé tartozik az Egyesült Államokban. Nemrég Elon Musk is bejelentkezett innen, hogy élő videóval hívja fel az amerikaiak figyelmét a mexikói határon tapasztalható valóságra.

 

Az illegális migráció miatt bukik Biden?

A napokban a Monmouth közzétett egy másik felmérést is. Eszerint Biden támogatottsága a bevándorlással kapcsolatban mindössze 26 százalék. Párthovatartozás szerinti bontásban a demokraták valamivel több mint fele (54 százalék) mondta, hogy helyesli Biden bevándorlással kapcsolatos hozzáállását, a függetleneknek viszont mindössze 21 százaléka és a republikánusok két százaléka mondta ugyanezt.

Borítókép: Az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai bevándorlók a mexikói–amerikai határkerítésen a Baja California mexikói állambeli Tijuana tengerpartján 2018. november 13-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terríquez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.