Fizikai határral védekezne Norvégia a Svédországból érkező kór ellen

Az afrikai sertéspestis elterjedésétől tart Norvégia, miután tavaly a szomszédos Svédországban el kezdett terjedni a kór. Azt nem tudni, hogyan jutott el a skandináv országba a sertéspestis, ám a környező államok sorra vezetik be az óvintézkedéseket. Ezúttal Oslo fogalmazott meg drasztikus javaslatokat.

2024. 02. 20. 13:41
null
Budakeszi, 2022. június 12. Két vaddisznó (Sus scrofa) kocából és tíz idén született malacból álló konda talált táplálékra a Budai-hegyvidék egyik erdei tisztásán, természetjáró turisták és gombászok által is járt erdei út közelében, nyári kora reggel. A vaddisznó sûrû erdõk, bozótosok lakója általában, ahonnan csak szürkület után, hajnalig merészkedett ki régebben táplálékot keresni. Annak ellenére, hogy vadászata Európában mindenütt intenzív, állománya jócskán megnövekedett, s napjainkban, médiahírek szerint, lakott területeken, sõt városszéli utcákon is találkozni lehet velük idõnként. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy kétezer vaddisznót kell kilőni Norvégiában a helyi élelmiszerbiztonsági hatóság és a környezetvédelmi ügynökség adatai szerint. A lépéssel azt akadályozná meg az ország, hogy a szomszédos Svédországban kitört afrikaisertéspestis-járvány után a norvég állatállomány is veszélybe kerüljön.

A The Guardian brit napilap közlése szerint Norvégia határkerítést is felhúzna annak érdekében, hogy a svéd erdőkből ne vándoroljanak át a vaddisznók a norvég területekre. Korábban a norvég hatóságok arra kérték az embereket, minden sérült, beteg vagy elpusztult vaddisznót jelentsenek be.

Ha Norvégiába is eljut a sertéspestis, annak súlyos következményei lesznek a sertéstenyésztés számára, de fontos korlátozásokat bevezetnek a vadászat, az erdészet területén is

– közölte még hónap elején Geir Pollestad norvég mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

Norvégia legnagyobb vaddisznóállománya éppen a svéd–norvég határ menti erdőkben él.

Hogy hogyan jutott el az afrikai sertéspestis Svédországig, egyelőre nem tudni, ám aggodalomra ad okot, hogy már több esetet is jelentettek a skandináv országban. Az első fertőzött állatokat a svéd Fagersta környékén találták meg tavaly augusztusban és szeptemberben, mintegy 185 kilométerre a svéd–norvég határtól.

Becslések szerint Svédország vaddisznóállománya a 300 ezres példányszámot is elérheti. Az első esetek után sorra állították le a svéd sertéshús importját világszerte: Örményország, Ausztrália, Japán, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Tajvan és Ukrajna is felfüggesztette a behozatalt. A Svéd Húsipari Szövetség ügyvezető igazgatója, Magnus Darth tavaly szeptemberben arra mutatott rá, noha a betegséget vaddisznóknál mutatták ki, bevett gyakorlatról van szó. 

Svédországban az utolsó fertőzött vaddisznót éppen múlt héten, február 15-én lőtték ki.

Az afrikai sertéspestis 2007 után jelent meg újra Európában: először Georgián keresztül Örményországba, Azerbajdzsánba, Iránba és Oroszországba jutott, majd 2012-ben átterjedt Ukrajnára, 2013-ban Belaruszra, 2014-ben Litvániában, Lengyelországban, Lettországban, 2015-ben pedig már Észtországban is észlelték. A következő években Csehországban, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon is kimutatták a fertőzést. A sertéspestis általában kullancsokon keresztül, vagy a fertőzött állat ürülékével, testfolyadékaival terjed tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.