Most a finn miniszterelnök ment neki Orbán Viktornak

Petteri Orpo finn miniszterelnök szerint az Orbán Viktor vezette magyar kormány Svédország-politikája Vlagyimir Putyin orosz elnök hasznára válik – szándékosan segítve a keleti nagyhatalmat. Annak is hangot adott, Európának készen kell állnia egy esetleges orosz támadásra. Mindezeken túl Orpo azzal is megvádolta Orbán Viktort, hogy miatta befagyott a Visegrádi Együttműködés, noha szakértők korábban rámutattak: bár a tagországok nem minden kérdésben értenek egyet – korábban Ukrajna támogatása is ezek közé tartozott –, a szakpolitikai együttműködés továbbra is erős maradt.

2024. 02. 20. 8:15
ORPO, Petteri
Brüsszel, 2024. február 1. Petteri Orpo finn miniszterelnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem tudom, mi a motivációja, de úgy tűnik, hogy igen – válaszolta Petteri Orpo finn miniszterelnök a lengyel liberális Rzeczpospolita lapnak adott interjújában az újságíró kérdésére, amely arra vonatkozott, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szándékosan segíti-e Oroszországot. A skandináv ország kormányfője arról beszélt Svédország NATO-csatlakozása kapcsán, hogy a magyar Svédország-politika Vlagyimir Putyin orosz elnök hasznára válik.

Ez elfogadhatatlan. Nincs ok arra, hogy megakadályozzuk Svédország NATO-csatlakozását. Svédország készen áll, minden kritériumnak megfelel, Amit Magyarország tesz, az elfogadhatatlan. Szükségünk van Svédországra a NATO-ban még idén, hogy biztosítsuk a Balti-tengert

– tette hozzá.

Mindeközben Ulf Kristersson már Magyarországra készül, hogy személyesen egyeztessen Orbán Viktorral. A svéd miniszterelnök hétfőn úgy fogalmazott az MTI közlése szerint, magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére. Hozzátette: már többször egyeztetett a magyar kormányfővel. „Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen” – fogalmazott. Orpo arra is kitért, hogy álláspontja szerint Magyarország szisztematikusan blokkolja Ukrajna uniós támogatását. Elmondta, büszke arra, hogy a február elsején megtartott EU-csúcson megszavazták az ötvenmilliárd eurós támogatást a háborúban álló ország számára.

Azért tettük ezt, mert 26 ország össze tudott fogni, és nem engedték, hogy Orbán zsarolja őket

– tette hozzá, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a megállapodás kompromisszum útján született meg magyar javaslatra.

Orbán Viktor ugyanis azt kérte, a támogatás ne járjon automatikusan, hanem évente vizsgálják felül a tagállamok, így biztosítva a vétó lehetőségét.

Az interjú során szóba került Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halála is, aki Orpo szerint Putyin miatt vesztette életét. Felhívta a figyelmet egyúttal arra is – az észt hírszerzés értesülései nyomán –, hogy „Oroszország fenyegetést jelent Európa minden országa számára”. A finn miniszterelnök azonnali segítséget sürgetett Ukrajnának, valamint az európai védelmi képességek megerősítését szorgalmazta. „Egy ilyen fenyegetéssel szemben nem támaszkodhatunk kizárólag az Egyesült Államok segítségére” – tette hozzá. Orpo szerint aligha van esély egy közeljövőben esedékes orosz támadásra, ám kijelentette, ha Donald Trump volt amerikai elnököt ősszel újabb ciklusra választják, akkor is Európa segítségére sietne Washington.

Szó esett továbbá a Visegrádi Együttműködésről is, amely a Rzeczpospolita újságírója szerint „Orbán miatt leállt”. A finn miniszterelnök válaszul azt mondta, „korábban Lengyelország és Magyarország együttműködése akadályozta az unió egységét. Az új lengyel kormánynak köszönhetően sikerült legyőzni Magyarország vétóját Ukrajna támogatásával kapcsolatban. És ez nagyon fontos volt”. A Magyar Nemzetnek korábban Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója rámutatott: noha bizonyos ügyekben valóban van némi eltérés a tagországok álláspontjaiban, „a visegrádi országok közötti szakpolitikai együttműködés ugyanolyan erős, mint eddig”.

Borítókép: Petteri Orpo finn miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.