Irán riadót fújt: amerikai–iráni háború fenyegeti a térséget

Ha katonai konfrontációról van szó, Irán általában nem vonakodik akciókat végrehajtani közvetlenül vagy az általa támogatott fegyveres csoportokon keresztül. A perzsa ország ezúttal viszont figyelmeztette a fegyvereseket: hatalmas háborúba torkollhat, ha nem tanúsítanak önmérsékletet a térségben szolgáló amerikai katonákkal szemben.

2024. 02. 19. 17:43
null
Busehr tartomány, 2021. december 22. Az iráni Forradalmi Gárda hivatalos internetes honlapján 2021. december 22-én közétett képen hadgyakorlatot tartanak a busehri atomerõmû környékén. MTI/EPA/Sepahnews/Iráni Forradalmi Gárda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrósodik a helyzet a Közel-Keleten, szinte bármelyik pillanatban kirobbanhat egy háború az Egyesült Államok és Irán között, melytől már Teherán is tart. A perzsa ország arra figyelmeztette az általa támogatott fegyveres csoportokat, tanúsítsanak önmérsékletet az amerikai katonákkal szemben. Noha a nagyhatalom korábban leszögezte, hadserege készen áll arra, hogy bármilyen fenyegetésre reagáljon, magas rangú vezetők óvatosságra intettek – számolt be vasárnap a The Washington Post amerikai napilap.

A térségben a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadása indított el újabb akcióhullámot: előbb az Irán által támogatott libanoni Hezbollah csatlakozott az Izrael elleni háborúhoz, majd a szintén Teherán támogatását élvező jemeni húszik kezdték támadni a Vörös-tengeren áthaladó nemzetközi kereskedelmi hajókat.

A fegyveresek azonban már a térségben állomásozó amerikai katonákat is célba vették, az ellenük indított támadások száma egyes források szerint a 160-at is meghaladta. Január végén ráadásul még tovább fokozódott a helyzet, amikor három amerikai katona az életét vesztette a Jordánia és Szíria közös határának közelében található bázis elleni támadásban. Az amerikai lap azonban kiemelte, szombatig több mint 13 nap telt el az amerikai csapatok ellen indított támadások nélkül, ami az elmúlt hónapok tendenciáit tekintve meglehetősen szokatlan. Egy Iránnal kapcsolatban álló iraki tisztviselő pedig arról beszélt, a perzsa ország mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a gázai háború eszkalálódását.

Irán rájött, hogy nem az érdekeit szolgálja az, ha korlátlan lehetőséget biztosít támogatottjainak arra, hogy megtámadják az amerikai és a koalíciós erőket

– magyarázta egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő.

A Joe Biden vezette amerikai adminisztráció Teheránhoz hasonlóan szintén óvatosabb stratégiára váltott: noha a támadásokra katonai erővel válaszolt, óvakodott attól, hogy iráni területeket támadjon.

A perzsa hatalomnak számos támogatója akad a térségben, melyeket Teherán ellát pénzzel és fegyverekkel, valamint a kiképzésükről is gondoskodik, ám az iráni nemzeti erőktől függetlenül működnek. Köztük van a gázai Hamász, a libanoni Hezollah, a jemeni húszik, valamint az Irakban és Szíriában működő Kataib Hezbollah nevű milícia, melyek segítségével a perzsa ország ki tudja terjeszteni befolyását a térségben, egy előretolt védelmi vonalat kialakítva az Egyesült Államok és Izrael ellen.

Borítókép: Az iráni Forradalmi Gárda hivatalos internetes honlapján 2021. december 22-én közétett képen hadgyakorlatot tartanak a busehri atomerőmű környékén (Fotó: MTI/EPA/Sepahnews/Iráni Forradalmi Gárda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.