Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Amerikai katonákat öltek meg Irán által támogatott fegyveresek

Három amerikai katona vesztette életét vasárnap Jordániában, amikor Irán által támogatott fegyveresek dróntámadást indítottak az Egyesült Államok csapatai ellen. A hírt Joe Biden amerikai elnök is megerősítette, aki elszámoltatást ígért.

Forrás: MTI2024. 01. 28. 18:44
Haszaka, 2022. szeptember 7. Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erõk (SDF) fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én. A manõver célja az SDF felkészültségének növelése és az Iszlám Állam sejtjei által a térségben indított esetleges támadások visszaverésére. MTI/EPA/Ahmed Mardnli Fotó: Ahmed Mardnli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán által támogatott radikális fegyveres csoportok dróntámadást követtek el Jordánia szíriai határának közelében amerikai egységek ellen, három katona meghalt, 25 megsebesült – közölte Joe Biden amerikai elnök vasárnap a katonai incidens hírére reagálva. Az elnök közleményében a felelősök elszámoltatását ígérte, és úgy fogalmazott, hogy a felelősségre vonás idejét és módját az Egyesült Államok fogja megválasztani.

A támadás hírét vasárnap megerősítette a térségért felelős amerikai központi parancsnokság, amely annyit közölt, hogy Jordánia északkeleti részén három katona meghalt és 25 megsebesült, amikor dróntámadás ért egy támaszpontot.

Katonai illetékesek ezt azzal egészítették ki, hogy a halálos áldozatokkal járó támadást a 22-es torony (Tower 22) elnevezésű katonai őrhelyen állomásozó amerikai egységek ellen követték el, ami Jordánia területén fekszik, közel Szíriához. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy a légvédelmi eszközök miért nem léptek működésbe, hogy elhárítsák a támadást. A Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni tavaly október 7-i támadása óta megszaporodtak a térségben állomásozó amerikai egységek elleni rakéta- és dróntámadások, de most először vesztették életüket amerikai katonák.

Az elmúlt három hónapban a támadások mindennapossá váltak, és az összesítések szerint október 17-e óta Szíriában és Irakban mintegy 160 alkalommal lőttek ki, illetve irányítottak amerikai egységek támaszpontja felé rakétát vagy drónokat olyan radikális iszlamista fegyveres csoportok, amelyek Irán anyagi és katonai támogatását élvezik. Ezekben hetven amerikai katona szenvedett – egy kivétellel könnyű – sebesüléseket. Az amerikai médiában megszólaló katonai elemzők úgy fogalmaztak, hogy az amerikai egységeket támadó fegyveresek azzal, hogy amerikai katonákat öltek meg, átléptek egy határt, ami az elrettentésre épülő amerikai Közel-Kelet-politika megváltozásához vezethet – és ezzel párhuzamosan a közel-keleti konfliktus kiéleződéséhez.

 

Borítókép: Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Mardnli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.