Geert Wilders: Hollandia Európa bolondja

Keményen nekiment a bevándorlásellenes Geert Wilders a Mark Rutte vezette holland kormánynak. A jobboldali politikus arra mutatott rá, Amszterdam nem látja, az ukrajnai menekültek már nem a háború miatt érkeznek országukba, sokkal inkább a számukra nyújtott kedvező feltételek miatt. Noha a háború miatt hazájukat elhagyó civilek zöme főként az Ukrajnával szomszédos országokat választotta, sokan utaztak tovább Nyugat-Európa irányába, köztük Németországba, Hollandiába, de még az Egyesült Királyságba is.

2024. 02. 20. 7:20
WILDERS, Geert
Hága, 2024. február 9. Geert Wilders, a novemberi holland parlamenti választássokon gyõztes Szabadságpárt (PVV) vezetõje nyilatkozik, amint kormányalakítási tárgyalásokra érkezik Hágában 2024. február 9-én, amikor folytatódnak a két napppal korábban megszakadt megbeszélések. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ukránok tömegesen jönnek Hollandiába. Nem a háború miatt, hanem az ingyenes lakhatás, az ingyenes ellátás és a munkánk miatt. Még egyszer: Európa bolondjai vagyunk – idézte a The Telegraph brit konzervatív lap Geert Wilders holland jobboldali politikus szavait.

Az ENSZ adatai szerint a közel 18 milliós Hollandia még a háború sújtotta Ukrajnához közelebb fekvő országoknál is jóval több ukrajnai menekültet fogadott be: a január végén közzétett adatok szerint több mint 149 ezren választották a nyugat-európai országot.

Wilders korábban annak is hangot adott, Hollandia Ukrajna-politikájában változtatásokra van szükség: javaslatai szerint le kellene állítani a Kijevnek nyújtott katonai segélyt is, ugyanis hazájának is szüksége van a fegyverekre az önvédelemhez. Noha a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) vezetője győzelmet aratott a tavaly novemberi választásokon – pártja a szavazatok 23,49 százalékát szerezte meg –, egyelőre nem sikerült kormányt alakítania, a koalíciós tárgyalások ugyanis megakadtak. Múlt hétvégén a leköszönő Mark Rutte miniszterelnök garantálta Ukrajna hosszú távú támogatását Hollandia részéről, és közölte, Wilders nem fog olyan koalíciós partnert találni, aki hajlandó lenne mérsékelni a Kijevnek nyújtott támogatást.

Érdekesség, hogy a legtöbb menekültet Németország fogadta be, a nyugati országban több mint 1,1 milliót regisztráltak, utána Lengyelország következik közel 957 ezer menekülttel.

Beszédesek az Ukrajnához közelebb eső országok adatai is: Moldova mintegy 116 ezer menekültet fogadott be, Szlovákia közel 116 ezret, Románia pedig több mint 78 ezret. A jelenleg hatályos uniós szabályok értelmében az ukrajnai menekültek 2025 márciusáig bármelyik tagállamba utazhatnak, és munkát is vállalhatnak.

Borítókép: Geert Wilders, a novemberi holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.