Forrnak az indulatok Szenegálban az elnökválasztás elhalasztása miatt

Dakarban tüntettek a választás elhalasztása ellen.

Forrás: MTI2024. 02. 16. 6:29
SALL, Macky
Párizs, 2015. február 6. Macky Sall szenegáli elnök beszédet mond a francia-afrikai fórumon Párizsban 2015. február 6-án. (MTI/EPA/Pool/Ian Langsdon) Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenegáli alkotmánytanács az ország alaptörvényébe ütközőnek minősítette az elnökválasztás elhalasztását − derült ki a testület csütörtökön közzétett jegyzőkönyvéből.

Megválasztott ellenzéki tisztviselők felemelt kézzel várják a rendőri intézkedést Dakarban (Fotó: AFP/John Wessels)

A törvény […] ellentétes az alkotmánnyal

− olvasható a dokumentumban. Az alkotmánytanács egyben semmisnek nyilvánította Macky Sall elnök azon rendeletét, amely elindította az egész folyamatot.

A szenegáli parlament február 9-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely az ország eredetileg február 25-ére kiírt elnökválasztását elhalasztja december 15-ére.

Ellenzéki képviselők és elnökjelöltek több keresetet is indítottak a parlamenti döntéssel szemben, amely gyakorlatilag meghosszabbította a hivatalban lévő Macky Sall mandátumát. Egyes ellenzéki csoportok és civil szervezetek ugyanakkor „intézményes puccsnak” minősítették a lépést.

Dakarban a bejelentés óta többször is tüntetéseket tartottak, a rendőrség pedig könnygázt, kábítógránátokat, illetve gumilövedékeket vetett be tömegoszlatásra.

Szenegálban eddig nem volt példa arra, hogy elhalasztották volna az elnökválasztást.

Borítókép: Macky Sall szenegáli elnök (MTI/EPA/Ian Langsdon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.